KiM

"Kurti da preispita svoju odluku, međunarodne instiitucije da zaštite srpski narod"

  • Извор: АТВ
  • 20.09.2021. 12:52

Odbor za pomoć Kosovu i metohiji pružio je podršku danas srpskom narodu i srpskoj braći na sjeveru i svim Srbima na Kosova i Metohije podršku za opravdan demokratski bunt, ali  i za mirno, demokratsko i politiki rješavanje novonastale krize uvođenja reciprociteta registarskih tablica koje je Priština počela danas primjenjivati na prelazima Jarinje i Brnjak.

"Draga braćo to je bilo za očekivati da će Priština primjeniti i tu vrstu presije da pokaže svoje djelovanje na prostoru čitavog Kosmeta. Ali sigurno nije bila potrebna ovolika demostracija  sile koja izaziva opravdan nemir kod Vas koji svi razumojemo i brinemo za Vas.Riješavanje pitanja registarskih tabklica je pravno, civilno i civilizovano pitanje koje se treba riješavati u normalnim civilnim poslovima a ne nikao secijalnim jedinicama i silom", naveo je Milorad Arlov, predsjednik Odbora.

On je zamolio Srbe na KiM da na miran način iskažu svoje mišljenje.

"Molim Vas kao veliki prijatelj Srba koji žive na Kosovu i Metohiji da budete pribrani i mirni, da demokratski koji je uvijek dozvoljen iskažete svoje mišljenje i pravo. Nikao nemojte prekoračiti tu granicu demokratije koja sigurno nebi bila dobra za Vas i svima koji tu žive. Apelujem na kompletno srpsko rukovodstvo na sjeveru da učini sve da ne dođe do bilo kakvog sukoba i fizičkog obračuna i da se zaštiti mir, ali da se jasno kaže da ovo ovako nije bilo potrebno. jer svaki Vaš žisvot i postojanje na Kosovu i Metohiji je kao svetinja", naglasio je Arlov i dodao:

"Kao što svi znate i sam sam žrtva narušavanja slobode kretanja i narušavanja demokratkog prava da nesmetano uđem na Kosovo i Metohiju koju mi je nepravedno nekoliko puta zabranila Policija Kosova, zabrana je na snazi, mada sam kao humanista i veliki prijatelj srpskog naroda na Kosmetu samo pomagao i uvjek javno pozivao na mir i demokratiju. Vi ste navikli na ovakve situacije već više od dve decenije trpite i to nosite. Vjerujem u vaše dostojanstvo, upornost i razum. Ova kriza kao i sve do sad moraju se pokušati i riješiti političkim putem i nikao više. Bilo kavi ekscesi, sukobi ili nedaj bože žrtve bili bi surotno miru i nomalnom životu, koji Vi nažalost nemate".

On je apelovao na Aljbina Kurtija da preispita svoju odluku i smiri situaciju.

"Apelujem da Aljbin Kurti preispita svoju odluku i smiri situaciju, kao i Miroslava Lajčaka koji je u posjeti regionu da uloži svoj autoritet i pomogne mirnom riješavanju ove krize koja možee biti opasna po sve građane Kosmeta. Molim međunarodne institucije KFOR, EULEKS, UNMIK i strane ambasade koje djeluju i koje su prisutne na Kosovu da učine sve i zaštite mir i srpski narod, a tako i sve građane. To je njihova obaveza jer za očuvanje mira i postoje na Kosovu i Metohiji", zaključio je Arlov.

Тагови: