Kosmet

Kurti će Srpskoj listi ponuditi jedno ministarsko mjesto

16:52, 30.11.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Mandatar za sastav Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti ponudiće Srpskoj listi samo jedno ministarsko mjesto, potvrdio je Srni izvor blizak Kurtiju.

Isti izvor navodi da će Srpskoj listi biti ponuđeno mjesto ministra administarcije lokalne samouprave, a, ukoliko to odbije, Kurti planira da na ovu poziciju imenuje Srbina koji je na vanrednim parlamentarnim izborima nastupio mimo Srpske liste.

Srpska lista do sada je imala tri ministarske pozicije u Vladi samoproglašenog Kosova.

Srna saznaje da će novi Kurtijev kabinet imati jednog potpredsjednika, a ministri po jednog zamjenika.

Predsjednici radikalnog albanskog pokreta "Samopredjeljenje" i Demokratskog saveza Kosova, Aljbin Kurti i Isa Mustafa, danas su u Prištini usaglasili sva pitanja koja se tiču sastava kabineta primijera i plana rada.

U zajedničkoj izjavi dostavljenom medijima nakon sastanka navodi se da je dogovoreno da nova privremena Vlada ima ukupno 12 ministarstava.

Na sljedećem sastanku, koji bi trebalo da bude održan u ponedjeljak, 2. decembra, Kurti i Mustafa će razgovarati o sastavu kabineta i podjeli ministarstava.

U saopštenju se dodaje da će u ponedjeljak biti potpisan koalicioni sporazum između "Samoopredjeljenja" i Demokratskog saveza Kosova, nakon čega će Kurti zatražiti od predsjednika samoproglašenog Kosova da sazove konstitutivnu sjednicu parlamenta.