Kosmet

Kosovska policija pohapsila novinare iz Beograda zbog privjeska

  • 06.10.2019. 09:03

Novinarska ekipa RTS-a krenula je u petak u Gračanicu preko Јužne Mitrovice, ali čim su prešli Ibar počela je drama dostojna špijunskih trilera. U svjedočenju za Sputnjik, oni prepričavaju događaje koje će još dugo pamtiti.

Novinare je zaustavio crni be-em-ve iz kojeg su izašli muškarci u civilu. Nekoliko minuta kasnije, muški članovi novinarske ekipe iz Beograda stajali su sa nogama i rukama raširenim na automobilu, a njihove koleginice su uplašeno pratile cijelu dramatičnu situaciju.

Stvari su djelovale veoma opasno, jer sve je izgledalo kao otmica.

Ubrzo se ispostavilo da su iz be-em-vea izašli pripadnici kosovske obavještajne policije, koji su srpske novinare odmah optužili da "rade za Državnu bezbjednost".

Tonac RTS-a Aleksandar Bojović za Sputnjik otkriva kako je pretres njegove torbice doveo do otkrića zbog kog su po opasnu novinarsku ekipu poslati specijalci!

"Policajac je otvorio vrata sa moje strane. Pokušavao je da otvori kasetu koja se nalazila ispred mene, a kada sam je ja otvorio pregledao je dokumenta. U jednom trenutku je, iz njemu znanih razloga, od mene zatražio da izađem iz kola. Јa sam izašao. Pitao me je za koga i gdje radim. Јa sam mu odgovorio, a on me je onda optužio da radim u službi državne bezbjednosti. Tada me je povukao ka njegovom autu, bacio me je na auto i tražio da raširim noge. U jednom trenutku su tražili da skinem torbicu, u nadi da će u njoj naći dokaze da sam u državnoj bezbjednosti Srbije. Skinuo sam torbicu i predao mu je. Našao je moja lična dokumenta i, između ostalog, jedan privjesak mu je privukao pažnju. To je poklon sa jednog snimanja. Na njemu piše "Moskva" i "Rusija". Zaplijenio je taj privjesak i rekao da će po mene doći specijalna jedinica koja će me privesti na informativni razgovor", priča Bojović.

Sve ovo iz vozila RTS-a u nevjerici je pratio i ženski dio ekipe. Novinarka Radio Beograda Nataša Aćimović kaže za Sputnjik da joj ni danas nije jasno zašto su zaustavljeni.

Ona otkriva da su ekipi oduzeti i mobilni telefoni, tako da nisu imali nikakav kontakt sa spoljnim svijetom: "Niko nije ni znao gdje smo nestali tih šest sati!"

To je posebno teško palo članovima njihovih porodica, koji nisu mogli da stupe u kontakt sa njima.

Otići na Kosovo po zadatku, a onda nestati bez traga i glasa na šest sati ipak je veliki stres.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?