Andrea Lorenco Kapuzela

Kosovo neće dobiti vojsku 14. decembra  

  • 05.12.2018. 20:39

Bivši šef ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu i Metohiji Andrea Lorenco Kapuzela smatra da samoproglašeno Kosovo neće dobiti vojsku 14. decembra, ocijenivši da je to pitanje lingvističko, odnosno semantičko.

"Koliko tenkova oni imaju? Da li imaju vazduhoplovne snage? Da li imaju bombardere, da li imaju rakete? Koliko ja znam ne. Ako to bude usvojeno 14. decembra oni će reći svojim građanima - mi imamo vojsku, ali to su samo riječi", rekao je Kapuzela. 

On je za Tanjug rekao da će Albanci, ukoliko, ipak, formiraju vojsku, prekršiti svoj ustav, a tako i jedan važan element koji je garant za srpsku zajednicu na Kosmetu, a to je veto na promjene kosovskog ustava na bilo šta što bi moglo da ugrozi srpske interese na Kosmetu. 

"Mislim da međunarodna zajednica neće dopustiti kršenje garancija datih Srbima na Kosovu i Metohiji. Mislim da EU i međunarodna zajednica neće dozvoliti da (samoproglašeno) Kosovo prekrši sopstveni ustav na tako važnom pitanju", naveo je Kapuzela. 

On smatra da kosovsko pitanje neće biti brzo riješeno, što dovodi u direktnu vezu sa činjenicom da su, kako kaže, evropske integracije sve dalje i neizvesnije, a to je, smatra, i razlog zbog kojeg Priština nema šta da ponudi Beogradu u zamjenu za priznanje nezavisnosti. 

"Ne vidim da je ovo povoljan trenutak za postizanje sporazuma, iako neke strane to sada forsiraju. Jedinu promjenu koju sada uočavam u odnosu na period prije desetak godina je da Kosovo ima znatno manju političku podršku Zapada", rekao je on. 

Prema njegovim riječima, Zapad sada nema razloga da se pretvara da je samoproglašeno Kosovo uspješna priča, a takav stav može voditi ka smanjenju pregovaračke pozicije Kosova sa Srbijom. 

"Mislim da je dobro što aktuelni prijedlozi kao što je razmjena teritorija ili razgraničenje nisu otišli previše daleko, jer sam skeptičan prema tim planovima", rekao je Kapuzela. 

On je ocijenio i da se na primjeru povećanja taksi za srpsku robu pokazuje da EU pokušava da ostane medijator, neutralan igrač u pregovorima Beograda i prištine. 

"Vidjećemo da li će takav rezultat dovesti do rezultate", rekao je Kapuzela. 

On potez Prištine o povećanju taksi vidi kao odgovor na rezultate glasanja u Interpolu. 

"Mislim da je glasanje u Interpolu bio poslednja epizoda u dugoročnim frustracijama na Kosovu. Neučlanjenja Kosova u Interpol, Unesko, pa čak i to što je nekoliko država povuklo priznanje - sve je vodilo u ovom smjeru", rekao je Kapuzela.