Domovi za stare ih ne primaju

Korisnici preležali koronu, pa sada o njima nema ko da brine

  • 06.05.2020. 14:11

Pojedini vlasnici domova za stare ne žele da poslije preležanog korona virusa u svoje sobe vrate doskorašnje stanare.

Veliki problem, ocjenjuje dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu, nastaje sa ovim pacijentima po njihovom otpuštanju iz bolnica.

Riječ je, kako je naglasio, obično o osobama čija su djeca u inostranstvu i o njima nema ko da brine. Takođe, problem predstavlja i gdje zbrinuti izliječene pacijente koji su beskućnici, a nakon bolničkog liječenja trebalo bi još određeno vijeme da provedu u samoizolaciji. Situacija, po njegovom mišljenju, mora sistemski da se riješi za te pacijente, prenosi Kurir.

U Ministarstvu za rad ističu da se smještaj korisnika u državne domove radi obradom nadležnog Centra za socijalni rad, dok je smještaj u privatnim, predmet neposrednog ugovaranja sa korisnikom ili njegovim starateljem.

– U zavisnosti od situacije, povratak korisnika poslije liječenja, ako su ispunjeni prethodno iznijeti uslovi, prati Centar za socijalni rad, korisnik ili njegov staratelj – kažu nadležni.

Prema podacima od 4. maja, zaraženo je 350 korisnika i 97 zaposlenih u socijalnim ustanovama. Prema nezvaničnim podacima oko četvrtine umrlih od kovida 19 u Srbiji su upravo korisnici domova za stare.

– Postupajući po Uredbi Vlade, domovi za smještaj u kojima se pojavio virus organizuju karantin od 14 dana i sarađuju sa nadležnim epidemiološkim službama koje kontrolišu stanje u njima. Odluka o povratku korisnika sa liječenja se donosi na osnovu mišljenja epidemiološke službe i prethodi joj testiranje korisnika na virus i postojanje tehničkih mogućnosti doma da organizuje preventivnu izolaciju korisnika po povratku – navode u ministarstvu.

– Posjete u ustanovama socijalne zaštite još nisu dozvoljene, a onog trenutka kada budemo razmišljali o ublažavanju ove mjere, omogućićemo eventualno posjete na četiri metra udaljenosti. Srodnici neće moći da uđu u dom, već će biti dva metra od kapije, a na istom odstojanju će biti i korisnici sa druge strane – rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, prilikom posjete Centru za zaštitu odojčadi, djece i omladine u Zvečanskoj i Domu za stare na Voždovcu.