Ugrožavaju bezbjednost

"Koridori Srbije" protiv selfija: Mole građane da se ne slikaju u tunelima

  • 21.05.2019. 21:28

"Koridori Srbije" apeluju na građane da se ne zaustavljaju u tunelima na novootvorenoj dionici južnog kraka Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri i da ne prave selfije, jer time ugrožavaju i svoju bezbjednost i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

Od kada je minulog vikenda otvorena dionica kroz Grdelicu, pojedini vozači kršeći saobraćajne propise zaustavljaju svoja vozila u tunelima, što automatski aktivira alarme u operativno-tehničkom centru, zbog čega posebne ekipe izlaze na teren kako bi pomogle vozaču, koji se, međutim, zaustavio da fotografiše tunel, put...

"Nije dozvoljeno zaustavljanje vozila, jer to automatski aktivira alarme u tehničko-operativnom centru, a samim tim posada kreće da pomogne vozaču koji se zaustavio u niši za havarisana vozila", kaže za Tanjug direktor sektora za izgradnju u "Koridorima" Aleksandar Senić.

On je apelovao na vozače da poštuju saobraćajne propise i navodi da vozila mogu da se zaustave u tunelu za na to predviđenom mjestu jedino ako vozila imaju ozbiljan tehnički problem, odnosno, ako dođe do kvara.

"Ako se ispostavi da se zaustavio da bi slikao selfi, onda je to veliki problem za bezbjednost ljudi, posade iz tehničkog centra, kao i za druge učesnike u saobraćaju", upozorava Senić.

Objašnjava da razumije potrebu građana da fotografišu novoizgrađenu dionicu i navodi da je od otvaranja prošlog vikenda ovo preduzeće dobilo značajan broj poziva i čestitki povodom završetka radova i svečanog otvaranja.

Šef projekta "Jug" u preduzeću "Koridori Srbije" Leonid Vuković podsjeća da je brzina na auto-putu kroz Grdeličku klisuru u dijelu od petlje Grdelica do petlje Vladičin Han ograničena na 100 kilometara na čas, što je, kaže, u skladu s brdsko-planinskim terenom kroz koji prolazi ova dionica.

Kada je riječ o tunelima, podsjeća, maksimalno dozvoljena brzina je 80 kilometara na čas.

Objašnjava da zbog skučenog prostora klisure, projektnom dokumentacijom nisu predviđena odmorišta, ali i da postoje mjesta, hoteli s parkingom, gdje je moguće da vozači stanu i odmore se.