Italija će biti ambasador Srbije

Konte: Priština da povuče takse i omogući dijalog

  • 06.03.2019. 14:45

Priština treba da povuče takse i omogući nastavak dijaloga sa Beogradom, poručio je danas italijanski premijer Ðuzepe Konte.

Konte je potvrdio podršku Italije Srbiji na evropskom putu i podršku u svim naporima koje predsjednik Alaksandar Vučić ulaže u postizanje ovog cilja, kao i u naporima za postizanje kompromisa sa Prištinom.

"Potvrđujem da će Italija biti ambasador Srbije i srpskih organa na putu evroposkih integracija", rekao je Konte danas na zajedničkoj konfereniciji za novinare sa srpskim predsjednikom u Beogradu.

Iskazao je i veliku podršku naporima koje Vučić ulaže u postizanje kompromisa po pitanju Kosova i Metohije, a koji će, kako je rekao, biti olakšan i od strane EU.

Konte je istakao da Priština treba da pokaze obavezu i napor da obnovi pregovore i da povuče takse, koje su prošlog novembra uvedene.

"Mi se nadamo da će kompromis biti veoma brzo postignut. Mi smo svjesni da Beograd i Prišitna treba da pređu sve granice u pregovorima, kako bi definisali intenzivan odnos u stabilizovanju odnosa, što će se ogledati na stabilnost čitave regije. Mi se nadamo da je u narednom periodu perspektiva mira koja će doprinijeti i vrijednostima Evrope", rekao je Konte.

On je iskazao i snažnu podršku u procesu reformi u Srbiji.

"Mi smo rame uz rame sa pokrenutim reformama i sigurno će taj postupak doprinijeti ubrzanju u pregovrima sa EU", rekao je Konte dodajući da očekuje da će taj put biti kredibilan i u suprotnom pravcu.

To je bila dovoljno jasna poruka da Italija dorpinosi političkim, diplomatskim, privrednim odnopsima sa Srbijom, rekao je Konte.

On je podsjetio da Srbija i Italija ove godne slave 140 godina diplomatskih odnosa, kao i 10 godina strateškog partnerstva, a ukazao je i na impresivne odnose i intenzivnu razmjenu dobara.