Nakon 70 odsto obrađenih glasova

Konfuzija poslije izbora na KiM: Čak tri stranke tvrde da su pobijedile

  • 07.10.2019. 08:12

Kosovska centralna izborna komisija objavila je, na osnovu 70 odsto obrađenih glasova, da nakon vanrednih izbora na KiM vodi Pokret Samoopredjeljenje sa 26,03 odsto glasova.

Rezultati CIK-a poslije 70 odsto obrađenih glasova: Samoopredjeljenje - 26,03 odsto, DSK- 25,35 odsto, Demokratska partija Kosova - 21,63 odsto, Srpska lista - 14,3 odsto, Koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije partije - 11,74odsto, Koalicija NISMA i Alijansa za Novo Kosovo - 5,16, Samostalna liberalna stranka - 0,38 odsto, Koalicija Sloboda - 0,08, Partija kosovskih Srba - 0,06.

Izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima je bila 44,19 odsto. Konfuzija poslije objavljivanja rezultata Preliminarni rezultati CIK-a se značajno razlikuju od prvobitno objavljenih procjena, napravljenih na osnovu stranačkih izlaznih anekta, koje su objavljene neposredno nakon zatvaranja biračkih mjesta u 19 časova.

Prema tim prvobitnim rezultatima, na prvom mjestu je bilo Kurtijevo Samoopredjeljenje, odmah iza njega Mustafin DSK, a na trećem mjestu je bila stranka Kadrija Veseljija PDK.

Prvi rezultati su navodili i da je koalicija Ramuša Haradinaja osvojila 10,58 odsto glasova. Funkcioner Pokreta Samoopredjeljenje Glauk Konjufca ipak tvrdi da je taj pokret odnio pobjedu na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu i najavio da će ta stranka vladu formirati sa Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe.

Ocjenjujući da su današnji izbori bili, kako je rekao, najmanje incidentni do sada, Konjufca je poručio: “Podaci se obrađuju. Naši izvještaji sa terena pokazuju da smo prvi, da je Samoopredjeljenje pobijedilo na izborima i ponovo želim da čestitam građanima. Ovom prilikom izražavamo čestitke za drugoplasirani Demokratski savez Kosova, stranku sa kojom mislim da ćemo formirati vladu - rekao je Konjufca, a prenijela je prištinska “Koha“.

Lider koalicije Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramuš Haradinaj prvi se sinoć pojavio na konferenciji za novinare i, prema Klanu Kosova, indirektno priznao poraz na parlamentarnim izborima. Tri liste proglasile pobjedu Nijedna stranka, kako se i očekivalo, nema većinu dovoljnu za formiranje vlade privremenih prištinskih institucija.

To, međutim, nije spriječilo čak tri stranke da proglase pobjedu. Pokret Samoopredjeljenje Aljbina Kurtina, Demokratski savez Kosova Ise Mustafe i Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija proglasile su sinoć u Prištini pobjedu na izborima, javili su prištinski mediji. “Zeri“ piše da je bivši ministar pravde u Haradinajevoj vladi iz Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri izjavio je da je ta stranka pobjednik ovih izbora.

I kandidat za poslanika Pokreta Samoopredeljenje Albulena Hadžiju rekla da je taj pokret takođe pobjednik na izborima.

"Mi smo pobijednici od pokazuju ankete naših izvještača sa terena. Ali za nas je važan zvanični rezultat i slavlje ćemo odložiti dok ne dobijemo rezultate CIK", rekao je.

Pobjedu je proglasio i Ljumir Abdžik iz Demokratskog saveza Kosova, a na snovu prvih rezultata iz izbornih štabova. 

Kako javljaju albanski mediji, na ulicama Јužne Mitrovice pristalice Aljbina Kurtija već slave izbornu pobjedu. Vijore se zastave Republike Albanije. ​Istoveremeno, Kadri Veselji iz svog izbornog štaba objavljuje da su oni pobijedili. Bivši premijer Ramuš Haradinaj odbio je da komentariše prve rezultate, ali je rekao da je dobro što su na izborima korišćeni dokumenti koje je izdala Priština.

Prema podacima koju je objavila televizija “Klan Kosova“, na osnovu 4,41 odsto obrađenog materijala, koalicija između stranke Fatmira Ljimaja NISMA i stranke Badžeta Pacolija AKR teško da će preći izborni prag.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.