Beograd

KONAČAN STAV Sabora SPC o Kosmetu: Nema podjele, razgraničenja, ni nezavisnosti

  • 17.05.2019. 15:04

Sveti Arhijerejski Sabor još jednom je ponovio svoj jednoglasan i nedvosmislen stav o Kosovu i Metohiji, a koji je izrečen na prošlogodišnjim zasjedanjima u maju i novembru. Neprihvatljiva je bilo kakva izmjena statusa KiM.

"Za Sabor naše Crkve neprihvatljivo bilo kakva izmjena statusa Kosova i Metohije, koja vodi ili priznanju Kosova kao nezavisne države ili bilo kojoj varijanti teritorijalne podjele, bez koje nije moguće razgraničenje. Takva rješenja dovela bi neizbežno do iseljavanja većine preostalog srpskog naroda, koji živi u većinski albanskim sredinama Kosova i Metohije, i do nesagledive štete za našu duhovnu i kulturnu baštinu", navodi se u jedinstvenom stavu Sabora Srpske crkve.

Kako se dodaje Kosovo i Metohija predstavljaju sastavni dio suverene teritorije Republike Srbije i kao takvo je definisano u Ustavu Srbije i u Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN. Crkva napominje da suverenitet Srbije na prostoru KiM priznaju važne međunarodne organizacije i države.

"Suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, bez obzira na nezakonito proglašenu takozvanu kosovsku državu, priznaje ogromna većina čovečanstva, uključujući Rusiju i Kinu i pet zemalja Evropske unije, OEBS, UNESKO i druge važne međunarodne organizacije", ističu vladike.

U saopštenju se navodi da episkopi Srpske Pravoslavne Crkve iznose ovaj stav o Kosovu i Metohiji, "ne kao politički stav već, prije svega, kao odgovoran pastirski i istorijski stav".

Takođe još jednom se pojašnjava da Crkva ne podržava nikakav "zamrznuti konflikt" već naprotiv dijalog.

"Ovaj stav proizilazi iz vjekovne borbe naše Crkve da očuva opstanak vjernog srpskog naroda i svetinja na vijekovnim ognjištima i volje ogromne većine našeg naroda. Ovaj stav nikako ne znači podržavanje ideje takozvanog zamrznutog konflikta već predstavlja poziv svim političkim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucjena u kontekstu rješavanja pitanja zaštite ljudskih prava naroda, slobode života i rada Srpske Pravoslavne Crkve, institucionalne i bezbjednosne zaštite naših svetinja, omogućavanja nesmetanog povratka raseljenih i slobodnog pristupa imovini svima onima kojima je ona bespravno oduzeta ili uzurpirana. Podržavamo, stoga, svesrdno svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona i pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru Kosova i Metohije kao južne pokrajine Srbije", poručuju arhijereji SPC.
 

Тагови:
  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок