Epidemiolog

Kon: Situacija zabrinjavajuća, mjere mogu da se vrate

  • 10.06.2020. 17:04

Epidemiolog Predrag Kon kaže da i dalje traje epidemija i da određene mjere poput zabrane javnog okupljanja mogu da se vrate.

Povodom porasta broja novozaraženih virusom korona, Kon je rekao da, ako i dođe do drugog talasa, neće biti potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, te da situacija pomalo zabrinjava, ali samo dok se ne otkrije kako je neko zaražen.

– Imamo situacije u Novom Pazaru i Tutinu koje su rezultat opuštanja tokom obeležavanja Bajrama, ali i u Beogradu imamo grupe zaraženih koje su povezane. To su žarišta koja držimo pod kontrolom. Osim toga, imamo 15 pojedinačnih slučajeva u Beogradu koje pratimo i radi se ozbiljan posao na otkrivanju kako su se zarazili – istakao je Kon.
On je ocijenio da su u narednom periodu moguće blage oscilacije u broju zaraženih, prenose mediji.

– U periodu smo otvaranja zemlje, slijedi organizovanja svadbi i raznih vrsta skupova, kao i prijemnih ispita i povratka studenata u domove, te mogu da se očekuju izvjesne ekscesne situacije kao u Novom Pazaru, Tutinu, u studentskim domovima. Ipak, štiti nas ljetnji period, jer su sve respiratorne infekcije sezonske i pogoduje im zima. Takođe, imamo visoko razvijen nadzor kontakata i obimna testiranja, te ne očekujemo drastično pogoršanje epidemiološke situacije – istakao je Kon.

On je ponovio i da mora da prođe 28 dana bez ijednog novooboljelog da bi mogli da proglase kraj epidemije.

Тагови: