Kon opstimističan: Samo 7,5 odsto testiranih ima koronu, ali to ne znači da je gotovo

  • 21.04.2020. 16:09

"Imamo danas 260 zaraženih na 3.543 testiranih, to je između 7,5 i 8 odsto. Svi koji imaju simptome, 92 odsto njih nisu imali kovid, tu je ogroman broj onih koji nemaju nikakve simptome ili su blagi. Sada imamo 101 osobu na respiratoru, a imali smo nekad 147. Vidi se popuštanje, to najbolje osjećaju kliničari na Intenzivnoj nezi", optimistički je rekao doktor Predrag Kon.

"Povećavamo testiranje, i još ćemo, proširujemo indikacije, prvo ćemo testirati medicinske radnike, pa one koji nam ulaze u zemlju, sve više ćemo testirati, stezati obruč oko virusa. A oslobađaće se kapaciteti bolnica, vraćaće se i medicinski radnici u normalan život. Mnogi infektolozi su premješteni iz raznih krajeva u Beograd, istumbano nam je zdravstvo. Evo 34. dan je ovih mjera, bolnice su prestale da rade redovan posao, trajaće povratak u normalno stanje, polako, polako, najmanje još mjesec dana", rekao je Kon.

Mnogo se pričalo o deset nedjelja epidemije.

"Svojevremeno sam govorio deset nedjelja koje očekujemo, sada kažem 10-12 nedjelja. Ali to ne znači da je završeno. Nije dokle god korona virus cirkuliše. Moći ćemo da skinemo razne mjere, ali proglašena pandemija na svjetskom nivou i epidemija kod nas ostaju. Čekamo dok SZO ne kaže da je pandemija završena. A to ćemo dosta čekati. Virus ide na južnu hemisferu, pa ćemo vidjeti da li će se vratiti", dodao je Kon.

Prvi udar je prošao, ali…

"Talas epidemije je prošao, ali potrajaće ispitivanje, sagledavanje situacije. Ne možemo da budemo brži nego da vidimo nedjelju-dvije unaprijed. A i to je teško. Imamo sistem nadzora potpuno postavljen. Imamo testove, kapacitete, čak i kada se povlači virus, kapaciteti će moći da se brže organizuju za ne daj bože da se vrati. Nikada se nije vraćao istom snagom kao prvi put", rekao je Kon, prenosi Blic.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана