Član Kriznog štaba

Kon: Epidemija ušla u mirniju fazu

  • 03.05.2020. 09:27

Član Kriznog štaba za sprečavanje širenja virusa korona Predrag Kon izjavio je da je Srbija ušla u mirniju fazu epidemije i da je prvi talas pri kraju, ali da i dalje ima "čepova", kao što su gerontološki centri, gdje se stanje može pogoršati.

Kon je istakao da će se naredne dvije sedmice smanjivati aktivnost virusa, a poslije će se pojavljivati pojedinačni slučajevi.

"Treba da izdržimo još ovih nekoliko nedjelja i da se poštuju mjere, jer su one za sve nas. Srbija je sada neuporedivno spremnija za eventualni drugi talas, a testiranje imuniteta tokom ljeta će dati odgovore o pripremama za jesen i zimu", rekao je epidemiolog Kon za RTS.

On je istakao da će ljudi i danje morati da koriste dezinfekciona sredstva i peru ruke, a ukazao je i na važnost fizičke udaljenosti i izbjegavanja nepoznatih kontakata.

"Moraćemo da uđemo u prelazni period u kojem ćemo nositi maske u zatvorenom prostoru", dodao je Kon.

Govoreći o javnom saobraćaju, Kon je naveo da su jasno razrađene mjere i da će u Beogradu javni prevoz u početku koristiti samo zaposleni, dok je za uspostavljanje aviosaobraćaja rekao da je to izazov, ali da se mora otvoriti.

"Aviosaobraćaj je izazov, pošto još nije jasno da li će se primjenjivati mjere karantina ili samoizolacije. Јasno je da ako se primjenjuju, od saobraćaja paktično ništa i nema", ocijenio je Kon.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.