Aktuelni brojni problemi u svijetu

Koje su glavne poruke sa Samita nesvrstanih u Beogradu?

  • Извор: Sputnjik
  • 11.10.2021. 19:35

U svijetu koji se svakodnevno suočava sa brojnim izazovima, pandemijom, klimatskim promjenama i bezbjednosnim prijetnjama, Pokret nesvrstanih danas je možda još potrebniji nego prije šezdeset godina, a principi pokreta i dalje su aktuelni, poruka je učesnika jubilarnog samita kojim se u Beogradu obilježava 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih.

Dvodnevni samit, u organizaciji Srbije i Azerbejdžana, države koja predsjedava Pokretom nesvrstanih, okupio je delegacije iz više od 105 zemalja, a među 550 zvanica je i predsjednik Gane, premijer Alžira, kao i više od 30 šefova diplomatija i brojnih specijalnih izaslanika.

Tu su i posebni gosti, pa tako delegaciju Rusije, koja na samitu učestvuje u svojstvu posmatrača, predvodi šef diplomatije Sergej Lavrov, a u Beogradu je i sin prvog egipatskog predsjednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera — Abdelhakim Gamal Abdel Naser.

Srbiju su na skupu predstavljali predsjednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, šef diplomatije Nikola Selaković, predsjednik Skupštine Ivica Dačić i brojni ministri.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na otvaranju konferencije da su mir, bezbjednost i ljudska prava najvažniji za prosperitet naroda, prenio je "Sputnjik".

"Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi mir. Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je riječ o političkoj ili ekonomskoj", istakao je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov prenio je pozdrav predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i ocijenio da Pokret nesvrstanih pokazuje da želi konstruktivan dijalog svih zemalja u svijetu.

"Danas kad situacija postaje sve turbulentnija, kad se čovječanstvo suočava s mnogim izazovima, načela pokreta su potrebna za sve, posebno za rješavanje konfliktnih situacija", rekao je ruski ministar.

Plenarni dio sa obraćanjima delegacija traje dva dana, a paralelno se odvijaju i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije. 

Manifestaciju prati veliki broj domaćih i stranih novinarskih ekipa, na poslovima obezbjeđenja skupa angažovano je 3.243 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a primjenjuju se rigorozne protivpandemijske mjere.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.