Tone zlata leže u otpadu

Kod Bora otkrili blago vrijedno 720 miliona dolara

09:41, 06.12.2019.
Izvor: novosti.rs
Nakon pet godina istraživanja, borski Institut za rudarstvo i metalurgiju (IRM) i japanski Univerzitet "Akita", došli su do fantastičnih podataka.

Naime, ispitivanjima površine od 10.000 kvadratnih kilometara ustanovljeno ja da na potezu između Bora, Majdanpeka, Dunava i Timoka ima toliko rudarskog otpada iz kojeg bi se, uz primjenu najpovoljnije tehnologije, moglo "izvući" oko 90.000 tona bakra i blizu četiri tone zlata, čija je vrijednost veća od 720 miliona dolara.

Ovo je, za "Novosti", potvrdio dr Mile Bugarin, direktor IRM.

"Prije pet godina, na osnovu sporazuma između vlada Srbije i Japana, IRM i Univerzitet "Akita" započeli su projekat, vrijedan pet miliona dolara, koji je za cilj imao istraživanje prostora koji je bio pod neposrednim uticajem rudarske proizvodnje". objašnjava dr Bugarin.

"Na osnovu tih istraživanja, za šta su naši partneri iz Japana koristili i dva satelita, došlo se do podataka da je u rudarskom otpadu, po sadašnjim cijenama metala, 'zarobljeno' više od 720 miliona dolara", kaže Bugarin.

On ističe da bi sljedeća faza projekta trebalo da bude izbor najbolje tehnologije, koja bi, uz rekultivaciju zemljišta, doprinela i vađenju bakra, zlata i izvjesne količine srebra iz rudarskog otpada sa ovog područja.

"Pored toga, naši stručnjaci su bili na stručnoj praksi u Japanu u trajanju od dvije nedjelje do tri mjeseca, kako bi se obučili za rad sa najsavremenijim tehnologijama", dodaje Borivoje Stojadinović, savjetnik direktora IRM.

"Uz to, IRM je, za učešće u ovom projektu, dobio najsavremeniju opremu vrijednu 1,5 miliona dolara. Vodeća institucija sa srpske strane bio je IRM, a naši partneri su Tehnički fakultet u Boru, koji posluje u sastavu Univerziteta u Beogradu, i ministarstva rudarstva i energetike i poljoprivrede i zaštite životne sredine", kaže on.

Ugovor je realizovan posredstvom Agencije za međunarodnu saradnju iz Japana, u saradnji sa Univerzitetom "Akita", Japanskom svemirskom agencijom, koja je u te svrhe koristila dva satelita, i kompanijom "Mindeko", jednom od najvećih rudarskih korporacija na svijetu.

Pročitajte još: 

ATV saznaje imena devet pripadnika ISIL-a koji će biti uhapšeni po dolasku u BiH

Lažna medicinska sestra Veronika Pecolaj pronađena mrtva

Veljko Ražnatović diplomirao u Banjaluci

Pucali na prostorije poslovnice Sberbanke

Bolna četiri mjeseca udovca i djece nakon smrti porodilje Danijele: "Gdje je mama? Što nije došla kući?":

Ginekolog prodavao bebe: Novorođenče dao za luksuzni automobil!

Policija ubila osumnjičene za grupno silovanje

Stravična nesreća: Prevrnuo se autobus, poginulo 13 osoba

Četiri osobe ubijene nakon policijske potjere, neki stradali slučajno

Državljanin BiH u Njemačkoj pucao na policiji, jedan ranjen