Licemjerje

Kocijančičeva pozvala i Beograd da se uzdrži od provokacija 

  • 22.11.2018. 16:32

EU očekuje od prištinskih vlasti da povuku odluku o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije, rekla je portparol EU Maja Kocijančič i pozvala "obje strane" da se uzdrže od provokacija.

"Reagovanje kosovskih vlasti u ovom kontekstu nije pravi način. Postoje načini da se riješe ova pitanja i te kanale treba koristiti", rekla je Kocijančičeva, navodeći da je poruka Brisela povodom povećanja taksi jasna i dosljedna. 

Kocijančičeva je poručila da sve primjedbe koje postoje između Beograda i Prištine na međusobne odnose treba rješavati u okviru dijaloga u kojem posreduje EU. 

"Posljednje akcije, mjere i izjave sa (samoproglašenog) Kosova i iz Srbije, koje je druga strana shvatila kao provokaciju i uvrede, uznemirujuće su, ne pogoduju dijalogu i normalizaciji odnosa i podrivaju sve ono što su strane uradile tokom godina u dijalogu", izjavila je Kocijančičeva na konferenciji za novinare. 

Ona je podsjetila da je napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine povezan i sa odnosima sa EU i da može efikasno doprinijeti dobrobiti građana. 

"Zato pozivamo lidere sa obe strane da omah prestanu sa provokacijama i da se fokusiraju na završetak normalizacije odnosa", poručila je Kocijančičeva. 

Ona je odbacila komentare Prištine o pristrasnosti visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federike Mogerini i da "kritikuje samo Kosovo, a nikada Srbiju", u kontekstu kršenja sporazuma iz okvira normalizacije odnosa. 

Koncijančičeva je izjavila da je Brisel jasno i dosljedno poručio da je postupak u vezi sa povećanjem taksi Prištine "kršenje CEFTA sporazuma i nije u duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju". 

"CEFTA je kamen temeljac regionalne saradnje na Balkanu i ključni dio regionalne ekonomske zone i pokriven je kroz različite sporazuma u okviru Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji. To su sve instrumeniti koji su dizajnirani da podrže region, da ga približe EU i osiguraju da postoje ekonomska dobrobit koja pomaže regionu i njegovoj ekonomskoj situaciji", rekla je Kocijančičeva. 

Ona je poručila da EU očekuje da CEFTA sekretarijat i sve strane preduzmu neophodne mjere kako bi osigurali da se sporazum o slobodnoj trgovini u potpunosti poštuje. 

Kocijančičeva je podsjetila i na fundamentalne principe evropske perspektive regiona, koji su zasnovani na pomirenju i regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima. 

"Poruka za Srbiju i (samoproglašeno) Kosovo je jasna - mi očekujemo da se obaveze ispune, a sve provokacije izbjegnu i da obje strane nastave da rade u cilju normalizacije odnosa jer to nije samo u interesu dvije strane, već i u interesu naroda, regiona i cijele Evrope", rekla je Kocijančičeva. 

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије