Portparol Evropske unije

Kocijančič: Primijeniti dosadašnje dogovore i zaključiti sporazum

20:53, 31.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
EU ponavlja poziv za primjenu svih do sada postignutih dogovora i zaključivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o svebuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, izjavila je portparol EU Maja Kocijačič.

"Godišnji izvještaji objavljeni 29. maja daju jasnu ocjenu neispunjenih obaveza Beograda i Prištine koje proističu iz dogovora postignutih u okviru dijaloga kome posreduje EU", rekla je Kocijančičeva, odgovarajući na pitanje Tanjuga o stavu EU povodom odbijanja predsjednika privremenih vlasti u Prištini Hašima Tačija da primijeni dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština. 

U godišnjem izvještaju EU konstatuje da vlasti (samoproglašenog) Kosova nisu napravile nikakav napredak o pitanju Zajednice srpskih opština. 

"Kosovo tek mora da se konstruktivno angažuje u vezi sa uspostavljanjem Zajednice", navodi se u izvještaju Evropske komisije. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izostanak adekvatnog reagovanja EU povodom posljednjih poteza Prištine danas je ocijenio kao "kraj međunarodnog prava" i dodao da od EU više nema nikakva očekivanja.