Više od 30 godina rada

Ko je čuveni doktor Miodrag Colić koji je preminuo u subotu

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 25.09.2021.21:07

Čuveni plastični hirurg Miodrag Colić preminuo je u subotu u 64. godini. 

Prof. dr Miodrag Colić je bio svetski priznat specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. 

Bio je vrhunski stručnjak sa više 30 godina iskustva. Godine 1989. osnovao je jednu od prvih privatnih zdravstvenih ustanova u Srbiji zajedno sa svojim bratom Milanom, koja će prerasti u Specijalnu bolnicu za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju, čiji je bio suvlasnik.

Za 30 godina rada kroz njegove ruke je put do ljepote našlo preko 25.000 ljudi, piše "Telegraf.rs".

"Morali smo sami da pišemo pravila. Nismo imali na koga da se ugledamo. Sve je krenulo iz jedne zgrade, garsonjere u kojoj smo brat i ja radili. Sudarali smo se na stepenicama sa komšijama koji su unosili kacu sa kiselim kupusom u isto vrijeme kada smo mi unosili aparata za liposukciju. Pitaju nas je li to nova verzija kace, odgovaramo: 'Nije, to je za čvarke'", pričao je nedavno za "Telegraf" njegov brat Milan, prisjećajući se njihovih početaka. 

Doktor medicine Miodrag Colić, stariji brat, bio je profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i šef Katedre za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju, kao i predsjednik Udruženja plastičnih hirurga Jugoslavije i potom Srbije. 

Takođe je osam godina bio direktor Klinike za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

U Međunarodnom udruženju za estetsku plastičnu hirurgiju (ISAPS) bio je najprije nacionalni sekretar za Srbiju, potom šef nacionalnih sekretara, čime postaje član Borda ovog udruženja, zatim generalni sekretar i potpredsjednik ove značajne asocijacije posvećene napretku i edukaciji u estetskoj hirurgiji.

Usavršavao se u Brazilu kod legendarnog Iva Pitangija i drugih poznatih stručnjaka, u Meksiku – kod Monasterija, u Španiji, Francuskoj, SAD...

U zemlji je organizovao mnoge međunarodne skupove plastičnih hirurga koji su dolazili na njegov poziv da održe predavanja i kurseve. Kao nacionalni sekretar ISAPS-a dobio je organizaciju Kursa ove asocijacije na Svetom Stefanu 2005. godine, kome je prisustvovalo oko 40 eminentnih predavača, što nije zabilježeno ni na jednom stručnom sastanku ovog udruženja.

Profesor Colić je bio zadužen za razvoj estetske hirurgije u manje razvijenim zemljama svijeta, pa je ispred Udruženja organizovao kurseve u Kini, Uzbekistanu, Kazahstanu, kao i simpozijume u Beogradu, Kušadasiju, Ohridu, Sarajevu, Budvi.

Bio je član oko 20 svetskih asocijacija za plastičnu i estetsku hirurgiju, predstavnik IPRAS-a za Evropu, profesor Međunarodnog univerziteta Albert Švajcer u Ženevi, a intenzivno se bavi i humanitarnim radom.

Sa bratom Milanom od 1989. godine suvlasnik je Bolnice Colić. Od 2010. godine počasni je konzul Republike Peru. Obišao je sve zemlje svijeta (195 po spisku UN) i o tome napisao dvojezičnu knjigu Moj put oko svijeta / My Journey Around the World.

Tagovi: