Ivica Dačić

Klintonovi blokiraju kompromisno rješenje za Kosmet 

  • 05.04.2019. 12:00

Ministar spoljnih posova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nosioci bivše američke administracije 20 godina sprečavaju postizanje kompromisnog i obostrano prihvatljivog rješenja za Kosovo i Metohiju.

Komentarišući imena glavnih zvanica u Prištini na obilježavanju 20 godina od ulaska NATO-a na Kosovo, Dačić je rekao je da ge ne čudi što su među njima supruga američkog predsjednika iz perioda agresije na SR Jugoslaviju Hilari Klinton i tadašnji državni sekretar Medlin Olbrajt. 

On je za "Večernje novosti" rekao da je riječ o ljudima koji su predvodili agresiju protiv Srbije, koja je imala za cilj nasilno odvajanje Kosova i Metohije.

Dačić je naglasio da iskreno vjeruje da će ovaj potez nosilaca bivše američke administracije, koja je i dalje u otvorenom klinču sa sadašnjim predsjednikom SAD, ukazati Donaldu Trampu da i na ovaj način brane politiku svršenog čina koja 20 godina sprečava postizanje kompromisnog i obostrano prihvatljivog rješenja za Kosovo i Metohiju.

Vlasti samoproglašenog Kosova su se protekle dvije decenije na različite načine zahvaljivale porodici Klinton, pa, osim toga što je jedan butik u Prištini ponio ime po Hilari, njenom suprugu je 2009. podignut spomenik visok šest metara u centru grada.

Prije toga je bulevar, gdje se spomenik nalazi, već bio nazvan po njemu. 

Vlasti samoproglašenog Kosova očekuju da 12. juna Klintonova i Olbrajtova dođu na obilježavanje dvadesetogodišnjice "ulaska NATO snaga".