Ordenje i zahvalnice na sve strane

Klinton, Olbrajt i Klark na slavlju u Prištini

  • 12.06.2019. 18:13

Ordenje i zahvalnice na sve strane, svečane večere, prijemi… Tako izgleda Priština juče i danas, gdje tamošnje vlasti obilježavaju 20 godina od ulaska NATO snaga na Kosovo i Metohiju ili, kako često albanski političari kažu, “oslobađanje od srpskog terora”.

Zvanice su brojne, među kojima su i oni za koje važi da je Kosovo, zahvaljujući najviše njima, proglasilo nezavisnost i koji su najviše radili za “kosovsku stvar”.

U prvom redu, to su bivši američki predsjednik Bil Klinton i tadašnja državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, koji su došli u Prištinu da “proslave” ovaj jubilej. Takođe, među zvanicama je i Vesli Klark, komandanta NATO snaga tokom bombardovanja SRJ, piše Blic.

Centralna manifestacija odvijala se na Trgu Skenderbeg u Prištini, gdje je pored prištinskih političara govor održao i Bil Klinton, koji je rekao da “nikada ne zaborave izazove”, i dodao da je potreban “novi oblik hrabrosti i strpljenja za izgradnju budućnosti”.

Kao glavne aktere NATO intervencije američka agencija AP navodi i glavne prištinske goste, Klintona, Olbrajtovu i Klarka. Olbrajt je, kako prenosi AP, opisala momenat kada je Klinton probudio usred noći i rekao joj da su avioni krenuli prema takozvanom Kosovu, što je, kako joj je tada Klinton rekao, “prava stvar”.

– Mi smo to uradili, jer je naš razlog bio pravedan – rekla je Olbrajt okupljenima na trgu i poručila im da ih SAD neće nikada zaboraviti i da, dodala je, “budućnost pripada vama”.

AP navodi i da je NATO intervencija pomogla da se “zaustavi srpska vojna akcija nad Albancima”, ali su odnosi Beograda i Prištine, prema ocjeni agencije i dalje napeti, a dijalog uz posredstvo EU u zastoju.

Sinoć je istim povodom kosovski predsjednik Hašim Tači priredio svečanu večeru, a u glavnom štabu KFOR u Prištini juče je takođe obilježen ovaj datum.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)