Predsjednica Hrvatske

Kitarović: Reformu socijalnog sistema krenuti od dna, a ne od vrha

  • 02.03.2019. 16:32

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović smatra da ministarka socijalne politike Nada Murganić ne bi trebalo da podnese ostavku nakon porodičnog nasilja na Pagu, već da reformu sistema socijalnog rada treba krenuti od dna, a ne od vrha.

Kitarovićeva je navela da nije problem u vrhu ministarstva, već smatra da je problem na lokalnim niovima, te da treba osnažiti kontrolu.

Prema njenim riječima, sistem je očigledno podbacio, samo treba vidjeti ko je osoba koja je pogriješila i pokrenuti mjere da se to više ne dogodi, prenose hrvatski mediji.

"Nemojmo se uvijek skrivati između kolektiviteta", rekla je Kitarovićeva, odgovarajući na pitanje da li bi Murganićeva trebalo da podnese ostavku nakon što je Јosip Rođak na Pagu pokušao ubiti četvoro djece tako što ih je bacio sa prvog sprata kuće.

U ovom slučaju koji se dogodio na Pagu utvrđeni su teški propusti u radu Centra za socijalni rad iz Zadra, a smjenu njegovog direktora zbog toga je zatražila ministar socijalne politike.

Јosip Rođak je 28. februara bacio sa prvog sprata kuće svoju djecu u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, a iz Državnog tužilaštva su naveli da je imao namjeru da ubije četvoro djece.

Dvije djevojčice i dječak zadobili su teške povrede, dok je jedna djevojčica lakše povrijeđena. Smrtna posljedica izbjegnuta je hitnom medicinskom intervencijom.