Kisić Tepavčević: U bolnicama najviše mlađeg stanovništva

  • 15.07.2020. 16:25

U proteklih mjesec dana u Srbiji je, u odnosu na april, veća stopa hospitalizacije mlađeg stanovništva oboljelog od virusa korona, a 65 odsto pacijenata je u uzrasnoj grupi od 20 do 49 godina, rečeno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Zamjenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević navela je da je najveći broj pacijenata starosti od 30 do 39 godina, odnosno svaka četvrta osoba ili 24,14 odsto.

Ona je navela da slijede uzrasne grupe od 40 do 49 godina i 20 do 29 godina starosti sa po 20 odsto, dok osobe starije od 80 godina čine 1,5 odsto hospitalizovanih.

Specijalni izaslanik ministra zdravlja Srbije za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu Boban Milisavljević izjavio je da je situacija u Novom Pazaru i okolini složena, ali pod kontrolom, za razliku od prije 15 dana.

Milisavljević je naveo da je u Opštoj bolnici u Novom Pazaru hospitalizovano 229 pacijenata, a za 24 časa 21 novi pacijent.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković upozorio je da je zdravstveni sistem Srbije prenapregnut i na prekretnici i apelovao na građane Srbije da pridržavanjem mjera prevencije pomognu zdravstvenom sistemu, kako bi on mogao njima da pomogne.

"Kapaciteti su popunjeni gotovo do maksmimuma, iz dana u dan uspeva se da se otvaranjem novih delova bolnica prime novi pacijenti. Ali, tome ima kraja i ne možemo iz dana u dan otvarati nova odeljenja, ne možemo praviti nove bolnice za dan", rekao je Gojković.

Gojković je istakao da su kovid pacijenti teški pacijenti kojima je potreban 24-časovni nadzor, a lijeka nema.

"Molimo vas da shvatite koliko je situacija ozbiljna. Morate nam svi pomoći da bi vam zdravstveni sistem Srbije pomogao. On ima sada znanja i kapacitete, ali je nemoguće praviti nove kapacitete. Jedina šansa nam je preventiva i za sedam do 10 dana bi ova uzlazna linija počela da pada", rekao je Gojković.

On je naveo da se u Novom Sadu registruje dnevno više od 80 novozaraženih, za razliku od prošle sedmice kada je to bilo između 50 i 60, što jasno govori su protesti negativno uticali na epidemiološku situaicju.

"Vidimo da su to mlađe osobe, protesti u Novom Sadu su, verovatno, doprineli porastu broja obolelih ove nedelje. Nadalje se bojimo toga što su te mlađe osobe ostvarile kontakte i sa starijima, roditeljima, bakama, dekama. Zato se bojimo da će to povećati broj obolelih starijih", rekao je Gojković.