Kisić Tepavčević: Svaki segment glasanja na izborima biće određen

17:56, 20.05.2020.
Izvor: Srna
Zamjenik direktora beogradskog Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da će tokom predstojećih izbora u Srbiji svaki segment u proceduri glasanja biti određen, zbog virusa korona.

"Moramo da naučimo da živimo sa ovim virusom, bez panike i frustracije, čekamo pronalazak vakcine, ali i bez toga znamo kako treba da se ponašamo. Svaki segment u proceduri glasanja biće određen. Ne samo taj dan i određene situacije, moramo i treba da naučimo da živimo sa tim virusom", rekla je Kisić Tepavčevićeva za B92.

Odgovarajući na pitanje šta bi se dogodilo ako se neko zarazi virusom korona u stranoj državi, ona je napomenula da je problem kako će to uspjeti da bude obezbijeđeno tokom putovanja.

"Osiguravajuća društva će sigurno biti vrlo pažljiva kada je u pitanju ova bolest", rekla je Tepavčevićeva.

Ona je rekla da su Srbija i svijet daleko od stepena kolektivnog imuniteta koji će šitititi građane od širenja bolesti virusa korona.

"Prvi podaci zemalja koje su ispitivale kolektivni imunitet bili su razočaravajući u odnosu na očekivanja koja smo imali. Svi se nadaju da su preležali virus korona i imaju imunitet, ali se na primjeru Slovenije pokazalo da je samo tri odsto ljudi steklo imunitet", navela je ona.

Tepavčevićeva je rekla da se ovaj virus pokazao otporniji u spoljašnjoj sredini nego što se mislilo, ali da toplo vrijeme ipak smanjuje vjerovatnoću za prenošenje kapljičnih infekcija.

Ona je naglasila da to što nema testa za ulazak u Srbiju ne znači da može da uđe bilo ko u zemlju, već će biti potreban zdravstveni nadzor.

Ona je dodala da je najbolje fokusirati se na mjere lične predostrožnosti, a ne na negativan PCR test na koronu i da je to pokazano u drugim zemljama.

"Ovdje idealne mjere i kontrola ne postoje. Ima sve više asimptomatskih nosilaca, testovi nisu idealni. Moram da dodam da će sve osobe koje ulaze u zemlju dobiti zdravstveno upozorenje sa informacijama da ulaze u zemlju u kojoj još postoji cirkulacija virusa, mjerama prevencije i važnim telefonima", rekla je Tepavčevićeva.

Govoreći o kavasaki sindromu, Tepavčevićeva je navela da kod genetski predisponirane djece virus korona može da bude okidač za kavasaki sindrom, kao i drugi virusi.

Ona ocjenjuje da je izvjesno da će se virus korona vratiti na jesen, ali da neće biti jak kao prvi.