Treća doza

Kisić Tepavčević razjasnila koje vakcine treba da se kombinuju

  • Izvor: Nova.rs
  • 17.08.2021.14:08

Na pitanje da li oni koji su vakcinisani treba da prime treću dozu iste vakcine ili bi možda bilo bolje da ovog puta probaju s nekom drugom vakcinom, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević dala je nedvosmislen odgovor.

"Neke zemlje su već dale treću dozu – Turska, Emirati, Velika Britanija, Mađarska, bilo je raznih kombinacija. U Turskoj je 6,5 miliona ljudi dobilo vakcine i rezultati istraživanja koje će se objaviti za par dana govore u prilog tome da je nešto veća efikasnost pokazana tamo gde su recimo primenjene tri doze kineskog proizvođača u odnosu na kombinaciju "sinofarmove" (kineske) i "fajzerove" vakcine", rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim riječima, suština je u tome da je moguća kombinacija svih vakcina s jednim izuzetkom, a to je da ako je neko dobio dve doze ruskog Sputnjika, koja ima i prvu i drugu komponentu, za treću dozu, ako se opet odluči za "Ruse", treba da primi prvu komponentu.

Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbjedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani. Konačan izbor vakcine građani će saopštiti ljekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu. 

U Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji – kineska vakcina (Sinofarm), ruska vakcina (Sputnjik V) i vakcine proizvođača “Fajzer-Bajontek" i Astrazeneka.

Dopunska, odnosno treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje sljedećim kategorijama stanovništva:

• osobe sa narušenim imunitetom – imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na

hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,

• osobe starije od 70 godina,

• osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite,

• zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,

• putnici u međunarodnom saobraćaju – građani Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.


(Nova.rs)