Kisić Tepavčević: Potrebno još malo strpljenja, nadam se da ćemo se navići na virus

  • 19.04.2020. 20:37

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je rekla da je ovog vikenda uveden do sada najduži policijski čas ali da je, sa stručnog aspekta ključan i sledeći vikend.

Dodala je da ne zna tačno koliko će tada trajati policijski čas, ali je rekla da se vidi kraj i da bi trebalo da budemo strpljivi još malo – "broji se u danima".

Darija Kisić Tepavčević je rekla da "ne možemo da presečemo i sviramo kraj", ali da ćemo se navići na virus i da se nada da ćemo moći da ga ignorišemo ako bude opstao među nama.

Rekla je da je struka od početka bila stroga sa pravilima, ali da je u interesu svake države da se što prije normalizuje život.

"U ovoj državi je struka zaista bila pitana što se tiče svih aspekata i sve je inicirano na prijedlog struke", navela je.

Dodala je da su brojevi novooboljelih i dalje na visokom nivou ali da se ne može situacija posmatrati kroz ukupne apsolutne brojeve. Napomenula je da je sada veći broj testiranja i da je zbog toga povećana i vjerovatnoća otkrivanja novih slučajeva.

Posebno je naglasila da značajan pokazatelj jeste procenat osoba koje imaju asimptomatične forme i blaga ispoljavanja u odnosu na one koji zahtevaju respiratore.

Objasnila je da se sada pacijenti poslije jednog pozitnog testa otpuštaju na samoizolaciju u trajanju od dvije nedjelje u kućnim uslovima, nakon čega se ponovo testiraju.

Kako je rekla, to je predefinisano jer je pokazano da i ako neko ima dva negativna nalaza, može i dalje da bude virusonoša.
 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.