Kisić Tepavčević: Moramo da naučimo da živimo sa korona virusom

10:21, 30.05.2020.
Izvor: Tanjug
Zamjenica direktora Instituta "Batut" i članica kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, izjavila je danas da epidemija virusa korona ide željenim tokom.

Kisić Tepavčević je za RTS rekla da u posljednje dvije do tri nedjelje epidemije, kada je većina slučajeva koji se otkriju oni za kojima se traga, tj. kontakti sa laboratorijski potvrđenim slučajevima i to su osobe koje uglavnom nemaju nikakve simptome infekcije.

Ona je kazala da indirektni pokazatelji ukazuju da je oslabila aktivnost virusa u populaciji i naglasila da je procenat novootkrivenih slučajeva na dnevnom nivou manji od jedan odsto i to uz intezivno istraživanje svih mogućih kontakata.

"Da radimo testiranje samo osoba koje ispunjavaju makar neke od simptoma, onda bi taj broj otkrivenih slučajeva sada već bio jednocifren, a imali bismo dosta tih osoba koje nemaju simptome, a koje mogu oko sebe da šire infekciju", objasnila je Kisić Tepavčević.

Ističe da se postepeno vraćamo životnim aktivnostima, ali i da moramo da naučimo da živimo sa virusom.

Kisić Tepavćević je ukazala da moramo da budemo svjesni da je virus korona prisutan i da to nije jedini virus koji je oko nas.