Aleksandar Vučić

Kina nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja od Srbije

  • 21.09.2019. 21:44

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da Kina nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja od Srbije.

Vučić je na svečanoj akademiji u beogradskom Sava centru, povodom 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, rekao da je srećan jer su odnosi Srbije i Kine na najvišem mogućem nivou.

On je istakao da odnose dvije zemlje karakterišu izvanredni politički kontakti, međusobno razumijevanje i politika podrške u pitanjima od suštinskih, državnih i nacionalnih interesa.

Vučić je rekao da je Srbija posebno zahvalna Kini na podršci teritorijalnoj cjelovitosti zemlje i njenim stavovima kada je riječ o rješavanju pitanja Kosova i Metohije.

On je naglasio da i Kina, koja je suočena sa pošastima sepatarizma, uvijek može da računa na dosljednu podršku Srbije politici jedne Kine.

Vučić kaže da je Srbija ponosna što je dio kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put" i što pripada tom putu.

"Pupinov most na Dunavu je prvi kineski most u Evropi, projeket modernizacije železnice Beograd - Budimpešta je u jeku. Kina se neretko suočavala sa nipodaštavanjem širom sveta, a danas je druga sila na svetu", rekao je Vučić.

On kaže da je za sve projekte posjeta kineskog predsjednika bila od ključnog značaja.

Kineski ambasador u Srbiji Čen Bo zahvalila je Vladi Srbije što je pomogla oko organizacije večerašnjeg događaja, obiželjavanja 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine koja je tokom tih godina postigla snažan razvoj i dala jak doprinos svjetskom miru.

"Kina je od siromašne zemlje napredovala do druge najveće svjetske ekonomije. Kina u prvoj polovini godine nastavlja da održava stabilnost sa rastom od 6,3 odsto", rekla je Čen na svečanosti u Beogradu.

Svečanosti u Beogradu prisustvovala je premijer Srbije Ana Brnabić i članovi Vlade.

Nakon završetka zvaničnog obraćanja održan je koncert kineskog orkestra i Narodnog ansambla "Kolo", a svečanost je okončana velikim vatrometom ispred Sava centra.

Тагови: