Ćezare Marineli

Kfor ostaje, vojska Kosova veoma teško političko pitanje

  • 26.10.2018. 22:04

Šef Kancelarije NATO-a za vezu u Srbiji izjavio je da se snage Kfora neće povlačiti sa Kosova i Metohije, niti će se njihov broj smanjivati, kao i da je transformacija kosovskih bezbjednosnih snaga /KBS/ u vojsku Kosova veoma teško političko pitanje.

Marineli je rekao da NATO veoma cijeni značaj Kfora, dodajući da je sve što se dešava u tom smislu veoma uslovljeno i da stoga Kfor nema drugu budućnost već da ostane tamo gdje jeste. 

U vezi sa amandmanima koje je usvojio kosovski parlament, a koji omogućavaju transformaciju kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, Marineli navodi da NATO priznaje KBS u trenutnom mandatu, a ako bude nekih promjena o tome treba raspravljati na nivou Sjevernoatlantskog savjeta. 

On je za "Glas Amerike" rekao da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i sve napore na smanjenju tenzija i rješavanju nesporazuma. 

Marineli je dodao da NATO cijeni partnerski odnos sa Srbijom u okviru Partnerstva za mir i ne forsira tu zemlju da pristupi Alijansi. 

"Znamo da je Srbija neutralna zemlja i da ne želi da pristupi NATO-u. Za nas je to normalno, tu nema problema, mi ne forsiramo", rekao je Marineli. 

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм