Aleksandar Vulin 

KFOR odgovran za bezbjednost na Kosmetu

20:24, 14.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je da nije saglasan sa namjerama da se smanji broj vojnika KFOR-a i naveo da bi to negativno uticalo na bezbjednost nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

On je na sastanku sa zamjenikom pomoćnika američkog sekretara odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lorom Kuper istakao doprinos SAD misiji KFOR-a i iskazao zabrinutost zbog transformacije kosovskih snaga bezbjednosti u takozvane oružane snage samoproglašenog Kosova. 

Vulin je ukazao da to predstavlja grubo kršenje svih dosadašnjih sporazuma i ima izrazito negativan uticaj na regionalnu stabilnost, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije. 

"Srbija ostaje čvrsto pri stavu da je potrebno striktno poštovati odredbe Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da je KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosmeta i jedini partner Vojsci Srbije", rekao je Vulin. 

On je naglasio i da nedavni provokativni postupci predstavnika Prištine ne idu u prilog naporima za pronalaženje zajedničkog i održivog rješenja. 

Kuper je istakla da je vojna saradnja Srbije i SAD veoma razvijena, ali da treba pronalaziti nove oblasti na obostrani interes.