Ispovjest međunarodnog sudije UNMIK-a  

Karphamar: Amerikanci su zataškavali zločine Albanaca

  • 24.06.2019. 09:20

Prvi međunarodni sudija UNMIK-a na Kosovu i Metohiji Krister Karphamar izjavio je da su Amerikanci uticali na to da zločini Albanaca na Kosmetu budu sakriveni.

"Kod najkrupnijih slučajeva pokušaja procesuiranja Albanaca za zločine po pravilu su se pojavljivali glavni igrači na Kosmetu - Amerikanci koji su uticali na to da zločini budu sakriveni, a ubice puštene", rekao je za "Večernje novosti" Karphamar, koji je nedavno je u Švedskoj objavio knjigu "Sudija u zemlji bezakonja", o njegovoj karijeri na Kosmetu od 1999. do 2011. godine. 

On je istraživao slučaj napada na autobus "Nišekspresa" kod Podujeva, u februaru 2001, kada je poginulo 12, a ranjeno 43 Srba, a glavnog osumnjičenog za ovaj napad, Fljorima Ejupija, odmah uhapsila policija Unmika, i to na osnovu DNK tragova. 

"Međutim, iz meni nepoznatih razloga, umjesto da je čekao istragu u pritvoru UN, američki KFOR ga je odveo u `Bondstil` odakle im je navodno pobjegao. Ne znam kako je pobjegao, čuo sam da ga je obučavala CIA, a posljednje informacije o njemu sam dobio 2012. godine da živi mirno u Podujevu", rekao je Karphamar. 

On je ispričao da su jednom prilikom kod njega došli visoki britanski oficiri iz sastava KFOR-a da traže savjet, budući da je njihova patrola u blizini administrativne linije sa centralnom Srbijom kod Podujeva naletila na grupu pripadnika terorističke OVK naoružanih automatima i bombama koji su krenuli u napad na srpske kuće. 

"Zaustavili su ih, i kada su pokušali da razoružaju bandite, pojavili su se američki vojnici koji su im naredili da ih puste. Ti ljudi su izvršili napade na srpske kuće, a frustrirani Englezi su pitali šta da rade... Nisam mogao ništa, tu je bio nadležan KFOR, a oni su to poslije rješavali mimo UNMIKA-a", naveo je Karphamar. 

On je dodao da se o svemu pitao njegov zamjenik, Amerikanac Džek Kovi, koga je komanda KFOR-a bespogovorno slušala, jer bez vojnika NATO, UNMIK policajci su bili nemoćni. 

Karphamar je naglasio da je o trgovini organima otetih Srba, o čemu je čuo od srpskog patologa Zorana Stankovića kada je ekshumirana masovna grobnica u Dinarcu, odmah obavijestio tadašnjeg glavnog tužioca Haškog tribunala Karlu del Ponte, ali da ona nije bila zainteresovana za to. 

Karphamar je pesimista kada je riječ o izvještaju specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope za trgovinu ljudskim organima Dika Martija i sud u Hagu za ratne zločine Albanaca. 

"Prošlo je 10 godina od izvještaja Martija, a 20 godina od kada su se ti zločini dogodili. Nije realno očekivati da će se Albancima suditi", smatra Karphamar. 

Povodom NATO bombardovanja, Karphamar kaže da je od najviših američkih starješina čuo da je bombardovanje Srbije bilo pripremljeno od njihovih obavještajnih agencija, sa ciljem da se Kosovo odvoji od centralne Srbije i da tamo bude uspostavljena vojna baza njihovih snaga. 

On je istakao da se divi Srbima koji su ostali na Kosovu i Metohiji. 

"Oni od 1999. godine nisu dobili šansu da žive kao normalan svijet, mada su pojedine jedinice KFORA-a mnogo činile da ih zaštite. Lično vjerujem da se mnogi međunarodni činovnici koji su se našli na Kosmetu u misijama UNMIK-a i KFOR-a danas stide kad se sjete tih dana", rekao je Karphamar.