Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju: Zločin je i zatašavanje istine o otetim i ubijenim

  • 14.05.2021. 10:38

BEOGRAD - Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da je zataškavanje zločina takođe zločin i da će Srbija nastaviti da od Prištine i međunarodne zajednice zahtijeva da sudbina otetih i nestalih Srba bude rasvijetljena.

Povodom 23 godine od otmice prvog Srbina na Kosovu i Metohiji Žarka Spasića, iz Kancelarije navode da Spasićevi otmičari nisu pronađeni i privedeni pravdi, te da nijedna međunarodna organizacija i niko od predstavnika privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o njegovoj i sudbini mnogih drugih Srba.

"Zahtevamo nastavak sprovođenja istrage o svim nestalim licima, jednaka prava za sve žrtve, bez obzira na veru i naciju. Nastavićemo da tragamo i za otmičarima, koji imaju ime i prezime, i da insistiramo na njihovom kažnjavanju, jer zataškavanje zločina je takođe zločin", ističe se u saopštenju.

Naglašava se da postoji zajednička odgovornost da se proces pomirenja na Kosovu i Metohiji zasniva na istini o zločinima i pronalaženju odgovornih i dodaje da će od procesa rasvjetljavanja sudbine nestalih u velikoj mjeri zavisiti i proces pomirenja u regionu.

Srbija će nastaviti da se sjeća svojih stradalih sunarodnika, ali i da traga za istinom i pravdom za otete i ubijene i za njihove porodice, koje imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najmilijima, poručuje se u saopštenju.

Danas su 23 godine od kad su teroristi zločinačke OVK kidnapovali Žarka Spasića, rudara površinskog kopa uglja "Belaćevac", nakon čega je uslijedio niz otmica i ubistava Srba na Kosmetu, saopštilo je Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Iz Udruženja podsjećaju da je Žarko Spasić bio i prvi Srbin zatvoren u logoru Likovac u Drenici, kojim je komandovao Fatmir LJimaj.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)