Razbili prozore i pokušali da obiju ulazna vrata

Kamenovana srpska škola na KiM

  • 22.12.2020. 22:35

Srpska osnovna škola "Mladen Marković" u Vitini, izdvojeno odjeljenje Binač, kamenovana je danas poslije podne, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i zatražila hitno sankcionisanje počinilaca.

Nepoznata lica kamenicama su gađala ovu obrazovnu ustanovu koja se nalazi u multietničkom naselju Binač u opštini Vitina. Tom prilikom razbijeno je više prozora na školi, a vandali su pokušali da obiju i ulazna vrata – precizira se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahtijeva od nadležnih institucija u Prištini da bez odgađanja pronađu i privedu pravdi počinioce ovog vandalskog čina čije su mete bila i maloljetna djeca.

– Svjedoci smo gotovo svakodnevnih pritisaka i nasilja nad srpskim stanovništvom i imovinom na Kosovu i Metohiji. Nakon današnjeg neosnovanog hapšenja penzionera Svetomira Bačevića u Peći, sada su se na meti našla i srpska djeca, a tek pukom srećom niko nije povrijeđen – dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije upozoravaju da ovakva razbojništva unose dodatni nemir i opravdani strah među srpski narod u južnoj pokrajini i pokazuju koliko su krhka nastojanja za izgradnju multietničkog društva na Kosovu i Metohiji.

– Zbog toga očekujemo i od međunarodnih predstavnika da pošalju jasnu poruku da nasilje neće biti tolerisano, a upravo ovakvi divljački ispadi mogu imati dalekosežne konsekvence u jednoj multietničkoj sredini. Apelujemo da Srbi ostanu mirni i ne podležu namernim provokacijama čiji je cilj da izazovu našu neodmjerenu reakciju, a država će iznaći način da osigura njihovu bezbjednost – ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju prethodno je saopšteno da je Srbin Svetomir Bačević uhapšen danas u opštini Peć pod izgovorom da je odgovoran za navodni ratni zločin.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић