Adam Šukalo

Kako od 260 glasova u Srpskoj postaneš narodni poslanik u Srbiji?

  • 13.08.2020. 11:20

Adam Šukalo, čovjek koji je sa svega 260 glasova ušao u Narodnu skupštinu Republike Srpske i danas je narodni poslanik u srpskom parlametnu, ali u Beogradu.

Kao kandidat SNS-a na proteklim izborima, Šukalo je sa 125. mjesta na listi “Aleksandar Vučić za našu decu” ušao u novi saziv Skupštine Srbije i tako nastavio da obavlja funckiju narodnog poslanika.

Tako je bilo "normalno" za Šukala koji se "povukao" iz političkog života Srpske, da karijeru nastavi u Srbiji.

"Poslije niza problema u vezi sa identitetom naprednjaka u Srpskoj, uspio sam sa grupom entuzijasta da se izborim da Napredna Srpska 2014. godine stekne parlamentarni status u Srpskoj. Nakon povlačenja iz politike u RS krajem 2018. godine, politički život sam nastavio, a gdje drugo nego u SNS-u", rekao je Šukalo za Glas Srpske.

Šukalo je sa svega 260 osvojenih glasova na opštim izborima 2014. godine, a preko zajedničke liste Napredne Srpske, čiji je tada bio lider, i DNS-a, osvojio kompenzacioni mandat u Narodnoj skupštini RS. On i njegov stranački kolega Goran Đorđić podržali su tada Vladu RS na čelu sa mandatarom Željkom Cvijanović.

Nekoliko mjeseci kasnije napuštaju vladajuću koaliciju te glasaju opoziciono. Nakon što je Đorđić preuzeo predsjedničku poziciju u Naprednoj Srpskoj, Šukalo napušta stranku i kao samostalni poslanik djeluje u PDP-ovom klubu.

Na posljednjim opštim izborima, 2018. godine u BiH (bitno je navesti zemlju u kojoj se održavaju izbori), na "krilima" grupe "Pravda za Davida" osvaja 20.927 glasova, ali ne uspijeva obezbjediti poslanički mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, te ostaje prvi ispod crte. 

Čudne su bili i izjave Šukala na Trgu Krajine kada se obraćao članovima grupe "Pravda za Davida" u kojima se odrekao mandata koji nije ni dobio.

Mandat je dobio Branislav Borenović. Ukoliko bi se lider PDP-a povukao iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Šukalo bi zauzeo njegovo mjesto, te tako postao poslanik u dvije države.

Šukalo će u naredne četiri godine biti poslanik SNS-a u Skupštini Srbije, a koliko bi osvojio glasova "preko Drine" nećemo saznati zbog drugačijeg izbornog sistema u Srbiji (glasa se za liste). 

Pročitajte još:

Svađa završila tragično: Ubijen muškarac dok je pokušao da rastavi osobe koje su se tukle

Muž Milice koja se objesila morao na poligraf: "Mnogi su rekli da nije za mene, ali ja sam je volio"

Đaci u Srpskoj 1. septembra sjedaju u klupe uz poštovanje mjera?

Nastradali u stravičnoj nesreći: Danas sahrana bračnom paru Hršum

Nikola (33) krenuo da se vidi sa sestrom, ali se na ugovorenom mjestu nije pojavio

Sin srpskog biznismena na slobodi za 330.000 evra

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина