Darija Kisić Tepavčević

“Kada vakcina bude dostupna za njom će biti velika potražnja”

  • 31.07.2020. 21:33

Zamjenica direktora Institua "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević navela je danas da bi, kada se radi o tome da li bi trebalo primiti vakcinu ili ne, ona prva sa svojom porodicom stala u red za takvu vakcinu, jer se podrazumijeva da će se poštovati maksimalan stepen bezbjednosti i efektivnosti.

"Postoje makar dve kompanije, koliko ja znam, koje su započele treću fazu kliničkog istraživanja, koje se radi na velikim uzorcima ispitanika. Ono što je važno je da nijedna vakcina ne može da bude u upotrebi u našoj zemlji ukoliko nije maksimalno bezbedna i sa visokim stepenom efektivnosti", objasnila je dr Kisić Tepavčevićeva.

Kada vakcina bude dostupna, za njom će biti velika potražnja, rekla je ona.

Navela je da se mnogo toga što se tiče bolesti promijenilo od početka pandemije, ali da su mjere ono što je ostalo isto. Kako je rekla, mjere su od početka bile prije svega usmjerene ka starijoj populaciji jer se znalo da te osobe najviše napada.

"Mjere zaštite imaju efekta i zato moramo tako da se ponašamo i u narednom periodu", izjavila je Kisić Tepavčević.

Prema njenim riječima, kada ima preko 300 potvrđenih slučajeva, svakako da ne se ne može ponašati kao da je epidemiološka situacija dobra.

"U posljednja 24 časa je 27 odsto bio procenat pozitivnih u Beogradu, a znao je da bude i 50 procenata", rekla je ona za B92.

Kako je navela, ni u kom slučaju ne smije doći do opuštanja i kada dođe do pada broja zaraženih.

"Svako veće okupljanje jeste mesto rizika, ali u slučaju da se ne poštuju mere. Mislim da smo sada odmakli od toga jer se više koriste mere", izjavila je ona.

"Sve odluke koje je donosio Krizni štab bile su u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom", objasnila je Kisić Tepavčević i dodala da postoji kontinuirana saradnja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.