Kad je pravo vrijeme za kontrolu antitijela?

  • 24.02.2021. 10:33

Više od 1,3 miliona građana Srbije primilo je prvu dozu vakcine protiv virusa korona, a skoro pola miliona obje doze cjepiva.

Mnogi žele da provjere nivo antitela i saznaju kako je njihov organizam odreagovao na vakcinu.

Prof. dr Tanja Jovanović, virusolog i prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu podsjetila je da su vakcine koje su dostupne u Srbiji pravljene na različitim platformama.

- „Fajzer“ i „Sputnjik Ve“ vakcine stimulišu i sintezu antitela i aktiviraju neke ćelije imunskog sistema koje su značajne u snažnoj produkciji antitela – kaže prof. Jovanović.

- Antitela poslije primanja takvih vakcina možemo da tražimo posle dvije do tri nedjelje poslije dobijanja druge doze vakcina.

Veliko interesovanje građani Srbije pokazali su i za vakcinu kineskog proizvođača „Sinofarm“. Na društvenim mrežama mnogi su delili rezultate testa na antitela posle dobijanja ovog cjepiva, a brojevi su se kretali i do 866, što predstavlja izuzetno visok nivo zaštite.

- Kineska vakcina sadrži inaktivisani virus i taj virus stimuliše, prije svega, produkciju antitela, a manje stimuliše ćelijski imunski odgovor. Za produkciju zaštitnog nivoa antitela potreban je neki duži vremenski period, tako da preporučujem da se provjere antitela četiri do šest nedjelja posle druge doze – kaže prof. Jovanović.

Тагови: