Kancelarija za KiM

Jovoviću zabranjen ulazak na Kosmet

11:56, 03.10.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Pomoćniku direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju zaduženom za zaštitu kulturne baštine Dušanu Jovoviću danas nije bilo dozvoljeno da preko administrativnog prelaza Jarinje uđe na Kosmet, saopšteno je iz ove kancelarije.

Jovović je trebalo da posjeti dva srpska manastira, gdje se sredstvima Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju gradi konak i umjetnička radionica.

"Sprečavanje predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju da obavljaju svoj posao je protivzakonit i necivilizacijski akt neprijateljstva prema srpskom narodu i njegovoj kulturi u južnoj pokrajini", navodi se u saopštenju.

U saopštenju je istaknuto da "Priština nikakvim zabranama neće moći da spreči državu Srbiju da pomaže svom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) na Kosovu i Metohiji".

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je od 2014. godine finansirala više od 170 projekata u srpskim crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji, a među najznačajnijim projektima izdvajaju se radovi izvršeni u Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu i manastirima Gračanica, Visoki Dečani, Sveti Arhangeli i Banjska.