Ljah Brahimaj

Još jedan pripadnik OVK-a dobio poziv za Hag

18:43, 11.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Bivši pripadnik terorističke OVK-a LJah Brahimaj izjavio je da je dobio poziv tužilaštva Specijalnog suda za zločine OVK-a u Hagu za saslušanje tokom marta i potvrdio da će se odazvati.

"Dobio sam poziv za saslušanje i ja ću se odazvati", rekao je Brahimaj novinarima u Prištini. 

On nije otkrio u kojem svojstvu će biti saslušan u Specijalnom sudu za zločine OVK-a u Hagu, gdje će se suditi pripadnicima terorističke OVK za zločine koje su počinili nad Srbima i nealbancima od početka 1998. godine do kraja 2000. godine. 

Brahimaj je 2011. godine u Haškom tribunalu osuđen na šest godina zatvora. 

Specijalni sud za zločine OVK osnovan je nakon izvještaja Dika Martija Savjetu Evrope iz 2011. godine u kojem su navedeni brojni zločini počinjeni nakon povlačenja srpskih snaga bezbjednosti sa Kosova i Metohije 1999. 
godine. 

Marti je označio niz komandanata terorističke OVK kao organizatore otmica i likvidacija nekoliko stotina Srba, Roma i nelojalnih Albanaca između 1999. i 2000. godine i ilegalnoj trgovini organima.

Vlasti samoproglašenog Kosova su pod pritiskom iz Brisela i Vašingtona donijele zakone o formiranju suda, koji formalno funkcioniše u okviru kosovskog pravosuđa, ali mu je sjedište u Hagu i svi tužioci i sudije su međunarodni pravnici.