Srbija

JEZIVI PODACI: Roditelji sve više podvode MALOLJETNU djecu

  • 28.05.2019. 16:51

Proteklih mjeseci primjetan je veći broj kriminalnih radnji i zločina protiv čovječnosti, u kojima roditelji seksualno eksploatišu svoju maloljetnu djecu, navodi se u saopštenju Biroa za borbu protiv trgovine ljudima.

Razlog je po pravilu devijantna psihološka strana počinioca, a razuman odgovor ne postoji, jer u samom startu se susrećemo sa najtežim oblikom povrede prava djeteta i osnovnih ljudskih prava, konstatuje Biro u saopštenju kojim reaguje na slučajeve u kojima je primjetno da roditelji sve češće podvode svoju maloljetnu djecu.

Poručuju da se moramo voditi kontinuiranim procesom u cilju preventivnih aktivnosti, da se takav jedan vid perfidnih radnji u velikoj mjeri suzbije, a prije svega to podrazumjeva podizanje svjesti javnosti, uz činjenicu da je odgovornost na nama kao društvenoj cjelini.

To podrazumeva i "konstantno alaudiranje na sve učestaliji problem seksualne eksploatacije maloljetnih lica, obavezna predavanja, edukaciju mladih, dostupnost informacija, brojeva telefona gdje žrtva bez obzira na godine može prijaviti svoj problem".

U saopštenju Biro napominje da era digitalnih infromacija doprinosi bržem plasiranju i radu na prevenciji, otkrivanju i prepoznavanju žrtve.

"To je jedan od načina da žrtvi, potencijalnoj žrtvi ili onome ko je spreman da prijavi kriminalno djelo, ostavimo vidljiv trag kome, kako i gde da se obrati za pomoć", navode u saopštenju.

Тагови: