Nebojša Stefanović

Jedna varnica na Kosovu može napraviti katastrofu u regionu

08:43, 24.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović upozorio je da je bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji složena i da jedna varnica od nekoga ko je neodgovoran može da napravi katastrofu, ne samo na teritoriji Srbije, već čitavog regiona.

Stefanović je rekao da zvaničnici Srbije ovu činjenicu stalno ističu u razgovoru sa strancima, ukazujući da svi moraju biti oprezni. 

"Nažalost, najnoviji pokušaji organizacije i angažovanje specijalnih jedinica policije kosovskih struktura i takozvane vojske i njihovo naoružavanje ne idu u prilog stabilizaciji i miru. Mi tražimo da razgovorom rešavamo probleme", rekao je Stefanović za "Politiku". 

On kaže da upadi tih jedinica u stanove i hapšenja ljudi, pljenidba robe i hrane iz centralne Srbije pokazuje da se Srbima ništa dobro ne dešava na Kosovu i Metohiji i da sa pravom strepe svakog dana. 

"Naravno da moramo da budemo spremni da zaštitimo srpsko stanovništvo da se ne dogodio novi pogrom, masovni egzodus i ubijanje...Naš posao je da pokušamo sve što možemo da ne dođe do sukoba i eskalacije nasilja", rekao je Stefanović. 

On je dodao da zato moli svijet da razumije zahtjev Srbije da međunarodna zajednica bude više angažovana i da ne dozvoli da jedna nepromišljena reakcija, koja može doći od strane kosovskih Albanaca, uvuče region u trajnu nestabilnost. 

"Ako EU želi da ovaj prostor bude integrisan u veću evropsku porodicu, mora da preuzme ozbiljniju ulogu i odgovornost", konstatovao je Stefanović. 

Stefanović je ukazao da prištinske vlasti nisu spremne na saradnju u slučaju ubistva Olivera Ivanovića i očigledno im ne odgovara da se dođe do istine. 

"To ne znači da mi nećemo svojim kanalima, koliko god to teško bilo bez uviđaja, dokaza i snimaka, da pronađemo dovoljno osnova da potkrepimo neke sumnje koje naše bezbednosne službe imaju i da istragu vodimo u tom pravcu", rekao je Stefanović. 

On je dodao da je istraga složena i zato dugo traje, jer se sve mora provjeriti više puta.