Mišljenje imunologa

Janković: Kovid 19 kao požar, virus je veoma zarazan i smrtonosan

  • 05.04.2020. 09:23

Paradoks epidemije Kovida 19 je što je ona kao požar – što se više razbuktava lakše je opravdati drastične mjere, ali su one sve manje delotvorne i zato postoje jaki razlozi da se požuri s rigoroznim ograničenjem kretanja, smatra dr Srđa Janković, imunolog Dječje bolnice u Tiršovoj.

Virus korona je, objašnjava Janković, posebno opasan iz dva razloga – veoma je zarazan, a pritom ima dosta značajnu smrtnost.

„Ako imate i dva odsto ljudi koji dolaze u životnu opasnost, a u Srbiji je zasad stopa umrlih od virusa korona 2,64 odsto, ukoliko se zarazi veliki broj ljudi, to može da znači gubitak strahovitog broja ljudskih života“, upozorava Janković.

EPIDEMIJA JE KAO POŽAR

Epidemiju Kovida 19 upravo zato, smatra on, treba porediti sa poplavom, zemljotresom, udarom asteroida.

„Ovo je elementarna nepogoda, koja može da odnese ogromni broj života, galopira i moramo je zaustaviti“, ističe sagovornik Sputnjika, pozivajući građane na samodisciplinu, solidarnost i poštovanje uvedenih mera.

Prinuda, kako kaže, jeste neophodna kad se borimo s opštom opasnošću, ali ako većina shvati šta je opasno ponašanje prinudne mjere neće biti potrebne.

Dr Janković upozorava i da ovaj virus može biti smrtonosan ne samo za starije i hronično bolesne ljude već i za mlađe i zdrave osobe.

„Rizik nije isti za sve, ali za svakoga neki rizik postoji. Pandemija se razbuktava, sve je više zaraženih, a onda čak i oni koji imaju procnetualno manji rizik češće oboljevaju. Predispozicija da neko dobije težu kliničku sliku jeste povezana sa životnom dobi i drugim oboljenjima ali postoji i nepoznata predispozicija, od genetičke pa nadalje. Neko može imati slabu tačku za koju ne zna dok je virus ne pogodi“, objašnjava imunolog.

Janković kaže da se zdravsteni sistem Srbije dosad dobro drži, a dodaje i da je dobro što se nakon beogradskog Sajma, spremaju i druge hale za prihvat oboljelih.

„Deviza je nadati se najboljem, a spremati se na najgore. Ne možemo kapacitete da spremamo preko noći ako se desi eksplozija zaraze preko noći. Pripremamo se kao da smo pretrpjeli poraz, a vjerujemo u pobjedu. Svaki od tih kreveta bilo bi najbolje da ne bude upotrebljen ali on mora da bude tu“, navodi sagovornik.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник