Ambasador Španije u Srbiji

Izvanredni odnosi Beograda i Madrida

  • 11.10.2018. 21:57

Ambasador Španije u Beogradu Migel Fuertes Suares istakao je večeras, na prijemu povodom 12. oktobra - španskog nacionalnog praznika, da su odnosi njegove zemlje i Srbije izvanredni, uz obostranu simpatiju, srdačnost i poštovanje.

"Da bismo nastavili da njegujemo ovakve odnose, neophodno je da Ambasada Španije ima dobre odnose sa zvaničnicima Srbije i ima ih", rekao je Suares pred zvanicama u hotelu "Metropol". 

On je naveo da kabinet premijera Ane Brnabić pokazuje puno poštovanja i srdačnosti prema Ambasadi Španije, a naročito je pohvalio saradnju sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije. 

Suares je izrazio poštovanje prema dosadašnjem ambasadoru Srbije u Madridu Danku Prokiću, za koga je rekao da je u velikoj mjeri doprinio zbližavanju odnosa dvije zemlje. 

Prijem je počeo intoniranjem nacionalnih himni Španije i Srbije, kao i himne EU, a na početku Suaresovog obraćanja održan je minut ćutanja za žrtve nedavnih poplava na Majorki. 

Prijemu su prisustvovali ministri rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije Zoran Đorđević i zaštite životne sredine Goran Trivan, te predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica, kao i mnogobrojne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života. 

Dan Kraljevine Španije obilježava se u čast Kristofera Kolumba kada je kročio na tlo Amerike 1492. godine, a slavi se i kao Dan španskih oružanih snaga.

Тагови: