Miroslav Lazanski

Iza ultimatuma Prištine stoje mentori koji imaju bombe

  • 09.03.2019. 10:07

Politički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je albanska platforma za rješenje kosovskog pitanja ultimatum.

"Južna srpska pokrajina, zemlja sa fusnosticom, šalje nama `platformu`. Ali iza fusnotice ne stoji samo Priština, već i mentori koji imaju bombe", naveo je Lazanski u autorskom tekstu za "Politiku".

On je ocijenio da oni, kao da su čekali 20 godina od agresije da bi podsjetili kako nemaju namjeru da odustanu. 

"Dobro je da nam svojevremeno iz Haga savjetodavno mišljenje o kosovskoj samoproglašenoj nezavisnosti nije odaslato na Vidovdan, pamtilo bi se. Hoćemo li i ovu platformu pamtiti po dvadesetoj godini od rata za Kosovo", pita se Lazanski. 

Lazanski je podsjetio da je ono što je Priština jednostrano proglasila doletjelo na krilima NATO aviona i da im je poklonjeno. 

Govoreći o Platformi o dijalogu koju je usvojila Priština, Lazanski je rekao da dijalog između Srba i Albanaca nije ni započeo. 

Prema njegovim riječima, kada bi postojao zajednički srpsko-albanski stav da ništa nije dogovoreno, onda bi dijalog o svim ostalim stvarima, voda, struja, povratak izbjeglica, saobraćaj, bili daleko lakše izvodljivo. 

Lazanski je ukazao da Priština odbija bilo kakav kompromis, a da Vašington preko Prištine i kosovskog pitanja, zapravo vrši pritisak na Beograd da se distancira i od Moskve i od Pekinga. 

"U takvom ambijentu rješenje problema je daleko, zato će biti potrebno mnogo vremena, mnogo javne, a još više tajne diplomatije", zaključio je Lazanski. 

Priština je u četvrtak, 7. marta usvojila Platformu za dijalog, uz poruku premijera samoproglašanog Kosova Ramuša Haradinaja da su "granice Kosova nedodorljive" što znači "očuvanje Kosova od 17. februara 2008. godine", kada je Priština jednostrano proglasila nezavisno Kosovo. 

Državni vrh Srbije je taj potez Prištine okvalifikovao kao ultimativan i završni udarac dijaloga Beograda i Prištine.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм