Zločini OVK

Istražioci Specijalnog suda ispitali Šabanija

  • 07.12.2018. 22:49

Istražioci Specijalnog suda, koji će procesuirati zločine pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), ispitali su nekadašnjeg pripadnika OVK Astrita Šabanija zbog sumnje da je učestvovao u ubistvima Srbina i dvojice Roma u junu 1999. godine, javlja prištinska "Koha".

Istražioci smatraju da su tri žrtve otete u Prištini, nakon čega su mučene i na kraju likvidirane.

Šabani je saslušan u zatvoru Dubrava kod Istoka u kojem služi dvadesetogodišnju kaznu zatvora zbog ubistva četvorice Roma i jednog Albanca.

On je iz ovog zatvora uspio da pobjegne prije nekoliko godina, ali je kasnije vraćen u ćeliju.

U više navrata je pominjan kao jedan od operativaca ŠIK-a, tajne policije OVK, kojom su tokom i poslije rata komandovali Kadri Veselji i Ljatif Gaši.

Šabani je pominjan i kao čovjek koji je bio angažovan i u nekoliko obračuna bivših čelnika OVK sa političkim rivalima, prije svega iz redova Demokratskog saveza Kosova.

Vijest o saslušanju Astrita Šabanija uslijedila je dan nakon što su prištinski mediji objavili da će se pred Specijalnim sudom, sredinom januara, pojaviti Rustem Mustafa, poznat pod ratnim nadimkom komandant Remi, kada se očekuje i podizanje prve optužnice.

Mustafa je jedan od bivših komandanata OVK i nekadašnji poslanik u parlamentu Kosova.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.