Vrhunac proslave

Ispraćaj najpoznatijeg grobara u penziju: Kad pogrebnici slave, mrtvi se dižu iz groba

  • 04.11.2019. 08:13

Torta u obliku mrtvačkog kovčega koju domaćin probada glogovim kolcem bila je vrhunac proslave koju je organizovao Radiša Mihajlović Drnda, vlasnik preduzeća „Drnda internacional“

Hostese u crnini sa velom preko lica, koktel „djevičanska krv“, Đenkino predjelo, roštilj Bilija Pitona, harmonika koja živo svira grobarsko kolo, a kao vrhunac torta u obliku mrtvačkog kovčega, dugačka dva metra i teška preko 60 kilograma, koju je domaćin u jednom trenutku probo glogovim kolcem! Ovako izgleda kad pogrebnik, zajedno sa 250 kolega, slavi odlazak u penziju.

Radiša Mihajlović iz Požarevca, vlasnik čuvenog pogrebnog preduzeća „Drnda internacional“, koje je najčuvenije po sloganu „Vaše je samo da umrete, ostalo je naša briga“, u subotu je organizovao desetu, jubilarnu Grobarijadu u Požarevcu, a ovom proslavom je obilježio i 25 godina rada i odlazak u zasluženu penziju. Ispred restorana goste je čekala kočija iz 1930, ali i moderni „mercedes“, da se vidi kako su se nekad prevozili pokojnici, a kako se to danas čini. Unutrašnjost je bila dekorisana u skladu s proslavom, a nisu iznevjerile ni zvanice: dotjerani, veseli, s rukama punim poklona i cvijeća. Svadbarsku atmosferu malo su „kvarile“ djevojke na ulazu s velovima preko lica, crnim rukavicama do lakata i haljinama u istoj boji.

"Korektnošću, tačnošću i poštovanjem smo postali brend. Bilo nam je najbitnije uvijek da pokojnika dostojanstveno sahranimo, a za sve drugo se dogovaramo. Srećan sam što ovaj posao nastavlja moj sin Milan. Bilo je svačega, u Požarevcu se posvađale žena i švalerka nekog čovjeka i onda je ova proklela: „Dabogda te Drnda vozio!“ Tako smo postali i kletva", prisjeća se Mihajlović za Kurir.

Drnda je od grobarskog posla odavno napravio imperiju, ali je u istoriju definitivno ušao kada je 2006. dopremio tijelo bivšeg predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

"Za 25 godina, najupečatljivije je bilo kad sam vozio Miloševića. Vozio sam dva na sat. Ljudi koji su se okupili, bilo ih je oko 70.000, bacali su cvijeće, vijence na auto, haubu... U jednom trenutku ama baš ništa nisam vidio. Samo sam čuo glasove i plehanu muziku koja je tog dana svirala. Osjećao sam se ponosno! Tek kasnije sam shvatio šta se dogodilo tad. I dan-danas održavam njegov grob - ispričao je Mihajlović, a nakon sahrane, Drndin „mercedes“ kojim je vozio Slobu postao je najpopularnije pogrebno vozilo kod nas, a i šire".

Mihajlović je nakon emotivnog govora uručio simbolični ključ firme sinu Milanu i kćerki, koji će nastaviti njegov posao. Na kraju je predao glogov kolac, simbol Grobarijade, njenom narednom domaćinu, Ivanu Stanisavljeviću, vlasniku pogrebnog preduzeća „Had“ iz Niša, u kome će biti održana sljedeća Grobarijada.

I za kraj, da citiramo riječi jednog od gostiju: „Samo oni koji svakog dana gledaju smrt mogu ovako da slave život.“

Тагови:
  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм