Stevan Đokić

"Islamska država" na Kosmetu obučava 300 djece

  • 21.08.2018. 12:15

Na Kosovu i Metohiji postoji pet dobro skrivenih kampova u kojima "Islamska država" obučava za terorističke napade 300 djece uzrasta od sedam do 17 godina, izjavio je osnivač i predsjednik Centra za bezbjednost, istrage i odbranu DBA Stevan Đokić.

On je naveo da su ovi ozloglašeni centri za obuku javna tajna na Kosovu i Metohiji i da je najopasnije to što roditelji svjesno i dobrovoljno šalju djecu u ove kampove. 

"Na Kosovu postoji pet terorističkih kampova za obuku dece do 17 godina, koji su dobro skriveni u brdima i nepristupačnim selima, ali svi znaju da oni postoje. Ovi centri se zovu "kampet el zeza" ili "crni kampovi" i u njima su nekada bili obučavani teroristi Oslobodilačke vojske kosova (OVK), dok sada borci "Islamske države" tamo uče decu da koriste oružje, eksploziv i da ratuju u najrazličitijim uslovima", rekao je Đokić za beogradski "Informer". 

On ističe da je "Islamskoj državi" na Kosovu i Metohiji pristupilo više od 100 albanskih porodica, te da u ovim centrima u svakom trenutku boravi oko 300 njihove djece, uz pristanak i podršku roditelja. 

"Najveći takav centar nalazi se u selu Debelde kod Kačanika, a još četiri su raspoređena u delovima Kosmeta bliže granici sa Albanijom. To je veliki bezbednosni rizik za Srbiju i ceo region, jer, primera radi, kamp kod Kačanika je vazdušnom linijom udaljen samo 20 kilometara od centralne Srbije" upozorio je Đokić. 

Međunarodni stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je za ovaj list da su kampovi izuzetno opasni, jer se toj djeci u potpunosti "ispira mozak" s ciljem da svako od njih završi kao bombaš samoubica. 

On objašnjava da djecu indoktriniraju radikalni imami sa Kosova i Metohije, a obučavaju "okorjele ubice, džihadisti "Islamske države" sa ratnim iskustvom, povratnici sa frontova u Siriji i Iraku". 

"Izuzetno je opasno kada djetetu već sa sedam godina isperete mozak terorizmom i radikalnim islamom. Ti mališani se više nikada ne mogu vratiti normalnom životu i životni vijek će provesti kao prijetnja po bezbjednost ljudi", navodi Galijašević. 

Galijašević upozorava i da će ova djeca teroristi za nekoliko godina biti ogromna prijetnja za cijeli region, a da će u bliskoj budućnosti na meti te djece, najvjerovatnije, biti i gradovi u Srbiji. 

On tvrdi da stvaranje terorističkih kampova za djecu zdušno podržavaju i potpomažu penzionisani generali NATO-a, kao i devedesetih godina prošlog vijeka kada su obučavali teroriste OVK za rat protiv Srbije. 

"Istina je da na Kosovu tu djecu obučavaju iskusni borci "Islamske države", ali ničega ne bi moglo da bude da ne postoji američki "blagoslov" iz baze Bondstil. Njima odgovara da imaju malu vojsku u Evropi na teritoriji koju kontrolišu. Uz to, i dan-danas u tim kampovima sa decom teroristima rade i penzionisani američki i NATO generali", navodi Galijašević. 

Bivši operativac Državne bezbjednosti Božo Spasić kaže da ovaj list da, osim rukovanja oružjem i eksplozivima, djecu uče i radu sa kompjuterima, dronovima i ostalim modernim elektronskim tehnologijama, što je jasno upozorenje da srpske bezbjednosne službe moraju svakodnevno da motre na ove kampove. 

"Ti kampovi su postojali i ranije, bilo ih je sedam i tamo su se obučavali teroristi OVK. Problem je što sada u njima obučavaju decu, što je veoma opasno jer ti mališani mogu neometano da se kreću kroz Srbiju. Oni mnogo lakše nego odrasli mogu da dođu u situaciju da izvedu neki teroristički napad jer niko ne sumnja u dete", navodi Spasić. 

Stručnjak za bezbjednost Orhan Dragaš smatra da će ovi kampovi za obuku djece vrlo brzo postati prijetnja za Balkan i za cijelu Evropu, te da bi "sponzori kosovske nezavisnosti" SAD i Njemačka što prije morale da riješe ovaj slučaj. 

"Od jedne kvazidržave kao što je Kosovo ne može se očekivati da postupa odgovorno kao Srbija koja je pre nekoliko dana zatvorila nešto što je makar i zaličilo na vojni kamp za decu", navodi Dragaš. 

Тагови: