Od Rimokatoličke crkve smo očekivali osudu

Irinej: Stradanje Srba u "Oluji" kao stradanje u NDH

  • 04.08.2019. 20:30

Patrijarh srpski Irinej rekao je večeras da su Srbi stradali u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" novomučenici i da se njihovo stradalništvo može uporediti sa stradanjem njihovih sunarodnika u Jasenovcu i drugim stratištima u NDH tokom Drugog svjetskog rata.

Patrijarh Irinej, koji je služio parastos stradalima u akciji "Oluja" na državnoj ceremoniji "Dana sjećanja" na platou Manastira Krušedol, rekao je da su u kolonama izbjeglica u Hrvatskoj stradali starci, žene i djeca, baš kao što su djeca stradala u logorima NDH. 

Ona je napomenuo da je NDH jedina imala logore za djecu u nacističkoj Evropi, a da se srpskom narodu za to niko nije izvinio, posebno ne Rimokatolička crkva, koja je to donekle mogla i spriječiti. 

"Od Rimokatoličke crkve smo očekivali osudu. Nismo je čuli, a njeno ćutanje je osnažilo one koji su zlo činili i ostali neosuđeni od te božanske organizacije. Reč je bila značajna, a da se čula ne bi se desilo ono što se desilo", rekao je patrijarh srpski. 

On je naveo da je najtragičnije što se ideje zločina čuju i danas, jer, kako kaže, to zlo nije umrlo, nego i danas živi, na tragediju srpskog naroda i cijelog čovječanstva. 

"Možemo da se molimo da se ovakvi zkločini ne dogode nigde na ovom Božijem svetu, da im kao hrišćani oprostimo, ali onda kada njihovi potomci pokažu pokajanje. To očekujemo mi i crkva Božija. Očekujemo od braće po hrišćanstvu da osude taj zločin", rekao je patrijarh srpski. 

On je podsjetio da je stradanje krajiških Srba bilo planirano od najvišeg državnog vrha Hrvatske, čiji je cilj bio da taj kraj potpuno očisti od srpskog naroda. 

"Plan je bio da istrebe svaki srpski trag i koren na prostorima gde su dugo živeli. Desila se strašna tragedija našeg vremena i to se mora znati, reći i ponavljati", rekao je Irinej i pomolio se da se ovakav zločin nikada više i nigdje ne ponovi. 

Okupljenima se obratila i Milica Jurić, koja je u "Oluji" izbjegla iz ličkog sela u blizini Plitvičkih jezera. Ona je istakla da je dijete Krajišnika, Ličanka, na šta je ponosna. 

U obraćanju je podsjetila na vrijeme kada je počeo u Hrvatskoj, pogibiju strica, kako je prvi put napustila rodnu kuću, a potom i 1995. godine u akciji "Oluja". 

Prema njenim riječima, u Srbiji je pronašla novi dom. "Moju Liku nikada neću zaboraviti, a mojoj Srbiji hvala za sve što mi je dala", rekla je Jurićeva u emotivnom obraćanju okupljenima.