Ana Brnabić

Inckova nepromišljena odluka poniženje za sve u BiH

  • Извор: Танјуг
  • 23.07.2021. 14:57

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da je loša vijest odluka odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da nametne zabranu "negiranja genocida" i ocijenila da će to još više udaljiti Sarajevo i Federacuji BiH /FBiH/ od Republike Srpske i stavova Srpske i da je ta odluka poniženje za sve koji žive u BiH.

"Mislim da je to loša politička odluka. Nepromišljena i neodgovorna odluka, posebno zato što ona predviđa i kaznu zatvora posebno za predstavnike institucija", naglasila je Brnabićeva.

Ona je rekla da odluka Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, samo dodatno komplikuje situaciju u BiH.

Brnabićeva je ocijenila da će tom odlukom Incko izložiti sve ljude u Republlici Srpskoj i zvaničnike Srpske još većem pritisku.

"On je tu odluku donio sada, jer odlazi, a i zato što je želeo da ostavi to kao svoj spomenik, legat bez obzira šta će odluka donijeti BiH", rekla je premijer Srbije za Tanjug.

Ona je rekla da će ta odluka napraviti veliki problem.

"Nadam se da nisam u pravu, ali mislim da je neodgovorno da donosite tako važne zakone da niste razgovarali sa konstitutivnim narodima", rekla je Brnabićeva.

S druge strane, dodala je Brnabićeva, Srbiji spočitava ako izvrši izmjenu jednog člana zakona bez javne rasprave, a u BiH je izvršeno nešto bez ikakve javne rasprave.

Ona je rekla da to građani BiH nisu zaslužili, i da to nije i ne smije biti demokratska norma.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)