"Imate li nešto za prijaviti? - Nemamo ništa": Čeka ih ozbiljna kazna

11:44, 21.10.2020.
Izvor: Kurir
Carinici su 20. oktobra 2020. godine na prelazu Gradina u saradnji sa policijom spriječili pokušaj krijumčarenja 107 srebrnjaka i dvije zlatne pločice, čija je vrijednost procjenjena na oko 6.000 evra.

Prekršaj je otkriven kada je za detaljnu kontrolu na izlazu iz zemlje izdvojen automobil mercedes njemačkih registarskih oznaka, kojim je putovalo troje njemačkih državljan turskog porekla.

Prilikom susreta sa carinicima, jedan od putnika je izašao iz auta, vrlo sugestivno ubeđujući carinike da nemaju apsolutno ništa za prijavljivanje i da mogu slobodno da pregledaju svaki deo automobila, zbog čega će samo potrošiti vrijeme, a neće pronaći ništa.

Ubrzo se pokazalo da je takav nastup putnika smišljen da bi naveo carinike da odustanu, što se naravno nije dogodilo. Tokom detaljnog pregleda carinik je na dnu ranca 59-godišnjeg vozača, ispod garderobe, pronašao platnenu vrećicu sa 107 austrijskih srebrnih novčića, kao i dvije zlatne pločice izuzetne čistoće.

Veći dio srebrnjaka, teških gotovo tri i po kilograma, bio je upakovan u pet plastičnih kutijica, dok je sedam novčića bilo u zasebnom pakovanju. Zasebno su bile upakovane i dve zlatne pločice teške preko 60 grama.

Кako vrijednost neprijavljenog srebra i zlata prelazi jednu trećinu vrednosti vozila, do okončanja pokrenutog prekršajnog postupka zadržan je i automobil.