U svojstvu osumnjičenog

I Tačijev savjetnik pozvan u Hag

  • 19.07.2019. 19:24

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači rekao je da je dobio potvrdu da su iz Specijalnog tužilaštva u Hagu za zločine takozvane OVK pozive za saslušanje u svojstvu osumnjičenih dobili njegov savjetnik Bislim Zurapi, kao i predsjedniku privremene vlade u Prištini Ramuš Haradinaj.

"Sa žaljenjem sam primio vijest da je Specijalni sud na razgovor pozvao mog savjetnika i bivšeg šefa glavnog štaba OVK Bislima Zurapija, te nekadašnjeg komandanta zone Dikađin Ramuša Haradinaja, kao i još neke bivše oficire OVK", rekao je Tači novinarima u Prištini. 

On je naveo da žali zbog Haradinajeve odluke, ali i da će naredne poteze "definisati u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima". 

Na saslušanje pred Specijalnim sudom za zločine OVK pozvan je i nekadašnji zamjenik šefa glavnog štaba OVK i visoki funkcioner Demokratske partije Kosova Sokolj Bašota, saopštilo je Udruženje veterana terorističke OVK. 

RTS prenosi da nisu objelodanjeni nikakvi dodatni detalji o ovim pozivima nekadašnjim čelnicima OVK. 

Bašota je bio jedan od najbližih saradnika Hašima Tačija, a poslije rata postavljan je na nekoliko visokih funkcija u Demokratskoj partiji Kosova. Bio je i gradonačelnik Kline. 

Kako je najavljeno u Prištini, Tači će se uskoro sastati sa liderima političkih stranaka, nakon čega će odlučiti da li će imenovati novog mandatara za sastav privremene vlade ili će raspisati prijevremene izbore.

Тагови: