Predsjednik Francuske

"Hvala na podršci": Makron pisao Vučiću

19:57, 06.06.2019.
Izvor: RTS
Thumbnail
Predsjednik Francuske Emanuel Makron uputio je pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem mu zahvaljuje na podršci koja je upućena nakon požara u Bogorodičinoj crkvi u Parizu.

Makron je naveo da je bio posebno dirnut podrškom koju je Srbija uputila nakon požara u Notr Damu 15. aprila.

"U ime francuskog naroda, srdačno Vam zahvaljujem na tome", napisao je Makron.

Istakao je da je taj događaj bio tragičan za cijelu naciju.

"Izazvao je snažne emocije u Francuskoj, jer je Bogorodičina crkva dio nas, naše istorije, koju smo gledali dok je guta plamen. Bogorodičina crkva u Parizu je katedrala svih Francuskinja i Francuza. Sa svim svojim sugrađanima podijelio sam duboku tugu, a moje misli su bile posebno okrenute katolicima svuda u svijetu", naveo je francuski predsjednik.

Ukazao je da je izbjegnuto najgore - nije bilo smrtnih slučajeva, a struktura katedrale, njena fasada i dvije glavne kule su spasene.

"Posebno bih istakao mobilisanost pariskih vatrogasaca i vatrogasaca iz regiona Il de Frans, koji su proveli sate boreći se protiv vatrene stihije stavljajući svoj život u opasnost", naveo je Makron.

Podsjetio je da je ta katedrala već bila oštećivana, ali da je rušenja i pljačke nisu spriječili da se iznova izdigne iz pepela.

"Svi zajedno ćemo je ponovo izgraditi i ja se na to obavezujem. Prikupljanje dobrovoljnih priloga je pokrenuto već dan nakon tragedije. Pozvaćemo najveće stručnjake iz cijelog svijeta da obnove Bogorodičinu crkvu. Već sada, poruke kao Vaša sa izrazima saosjećanja, koje nam stižu iz cijelog svijeta, posebno su nam dragocjene", napisao je Makron.

"Zahvaljujući Vam još jednom, molim Vas, gospodine predsjedniče, da primite izraze mog veoma dubokog poštovanja", navodi u pismu Makron, posebno naglasivši zahvalnost za ličnu velikodušnost predsjednika Srbije.