Hrabra Sofija se vratila kući: Sjedi, prevrće se, diže ruku – i sve to radi sama

  • 21.04.2021. 17:31

Dvogodišnja Sofija Markuljević, djevojčica koja je prva ujedinila Srbiju, poslije skoro osam meseci provedenih u Los Anđelesu, vratila se u Srbiju.

Dvogodišnja Sofija Markuljević, djevojčica koja je prva ujedinila Srbiju, poslije skoro osam meseci provedenih u Los Anđelesu, vratila se u Srbiju.

– Skoro smo ušli u kuću jer nam je kasnio let iz Los Anđelesa za Istanbul gde smo presedali i onda smo propustili let iz Istanbula za Srbiju. Morali smo tamo da prespavamo i jutros smo krenuli ka kući. Svi smo umorni, ali smo srećni – priča za Telegraf.rs otac male Sofije koja boluje od rijetkog oblika spinalne mišićne atrofije.

– Ogromna je razlika u smislu pokretljivosti prije nego što je krenula za Los Anđeles i sada. Sofija sad samostalno sjedi, sama se rotira, može sama da podigne skroz ruku – istakao je otac.

Kako sam kaže, Sofijin napredak vidljiv je svakodnevno:

– Ne može to da vidi svako nego samo mi koji smo sa njom svaki dan, stalno ima neki novi pokret. Sad je i dosta komunikativnija što doduše sad ide i sa njenim godinama – kazao je otac.

Malena Sofija je i dalje bolesna, kako priča otac i potrebno je da ima fizikalne i okupacione terapije i da radi vježbe.

Inače, podsjetimo, Sofija se rodila kao zdravo dijete sa ocjenom 9. Tokom prvog mjeseca života izgledala je kao i sve zdrave bebe, ali već u drugom mjesecu potpuno je prestala da pomjera ruke. Pedijatar je tada uputio na neurološki pregled.

Zahvaljujući izuzetnoj stručnosti ljekara, sa dva i po mjeseca je utvrđeno da je u pitanju rijetka, ali izuzetno progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest - spinalna mišićna atrofija tip I.

Za hrabru djevojčicu je sakupljeno 2,4 miliona dolara kako bi dobila lijek zolgensmu koji je primila 2. septembra.

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина